Naslovnica Biznis Telemach u potpunosti preuzeo još dva kablovska operatera: Jovanka Kabanica prepustila i...

Telemach u potpunosti preuzeo još dva kablovska operatera: Jovanka Kabanica prepustila i posljednji dio vlasništva

Telemach d.o.o. Sarajevo postao je 100-postotni vlasnik kablovskih operatera HKB net d.o.o. Sarajevo i KATV HS d.o.o. Sarajevo.

 

Na jučerašnji datum Telemach je uplatio 10.000 KM kapitala u HKB net d.o.o. Sarajevo, pokazuju podaci Akta.ba registra.

 

Podsjetimo, proces preuzimanja započeo je prije deset godina kada je Telemach d.o.o. podnio Konkurencijskom vijeću prijavu koncentracije, nakon čega je preuzeo većinsku kontrolu u ovim društvima.

 

Telemach je u HKB netu imao udio od 64 posto, a ostatak je bio u vlasništvu Jovanke Kabanice.

 

U društvu KATV HS Telemach je posjedovao 57,46 posto vlasništva, Abaz Fadil imao je 12,53 posto a Jovanka Kabanica 30 posto.

 

HKB net je u 2023. godini 15,1 milion KM, dobit od oko pet miliona KM, a zapošljavao je 26 radnika. KATV HS je poslovao nešto slabije i ostvario prihod od 7,4 miliona KM i dobit od 2,4 miliona KM.

 

Telemach BH je najveći kablovski operater u Bosni i Hercegovini u 100 postotnom vlasništvu društva Bosnia Broadband S.à.r..l., Luksemburg, te čini dio United Group.

 

United Grupa sa sjedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima preko 15 miliona korisnika, približno 15.000 zaposlenih, kao i godišnje prihode od oko 2,7 milijardi eura.

 

United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svijetu. U okviru United Grupe u Bosni i Hercegovini posluje kompanija Telemach BH i njeni servisi EON i Total TV, televizija i portal N1 kao i Nova BH.