Naslovnica Top vijesti Tender za kamere za policajce nije završen, a redaju se prijave protiv...

Tender za kamere za policajce nije završen, a redaju se prijave protiv nabavke

Namješta li MUP Kantona Sarajevo tender za dugo najavljivane kamere za policajce? Mediji pišu kako se već gomilaju prijave protiv ove nabavke, nevladine organizacije reaguju upozoravajući na specifikacije koje pogoduju jednom proizvođaču. Iz MUP-a Kantona Sarajevo kratko odgovaraju, navodi o mogućoj korupciji su zlonamjerni, sve se radi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Inače, tender je vrijedan 420 hiljada maraka.
Deset mjeseci sarajevsko Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi postupak nabavke mini kamera, koje bi policajci trebali tokom rada nositi na uniformi s pratećom opremom. No, već su zaprimili najmanje tri žalbe.

“Međutim ono što je sporno da je u samoj tenderskoj dokumentaciji specifikacije roba koje su predmet nabavke veoma usko postavljene između ostalog to su i razlozi za žalbu a to u nekoj budućnosti stvari potencijalni rizik da ukoliko bude jedan ekskluzivni dobavljač da će morati da oprema i servisira te kamere, neki duži period što je sa bezbjednosnog aspekta također rizično jer na koji način bi se obrađivali lični podaci koji se prikupljaju”, kazao je Damjan Ožegović, Transparency International.

U fazi predkvalifikacije za nabavku kamera odbijeno je 11 dobavljača, u drugi krug su ušla dva, Agencija za zaštitu KAMIR iz Širokog Brijega i MIBO komunikacije iz Sarajeva. S tim da MIBO komunijacije od ranije imaju ugovor s MUP-om za isporuku stacionarnih radara u Kantonu Sarajevo, vrijedan skoro 800 hiljada maraka, piše novinarka Rubina Čengić.

Iako je tender još aktivan, za njega je zainteresovan Ured za borbu protiv korupcije u KS. Direktor Erduan Kafedžić za Interview je potvrdio kako dvojica službenika Ureda rade na otkrivanju potencijalnih koruptivnih aktivnosti.

Nevladine organizacije koje se bave praćenjem tenderskih procedura sumnjaju da MUP pogoduje, mimo Zakona, jednoj kompaniji.

“Ono što je poznatno jeste da su robe koje su predmet nabavke tako usko definisane da samo jedan od njih može vjerovatno da ih i nabavi”, kazao je Damjan Ožegović, Transparency International.

Ovu nabavku kao i brojne druge budno prati i urednik portala Pratimotendere.ba, Slobodan Golubović. Ocjenjuje kako bi situacija u oblasti tendera uskoro mogla biti znatno transparentnija, pogotovo u sferi planiranja, nakon što od decembra krenu u primjenu izmjene Zakona o javnim nabavkama nedavno usvojene u Parlamentu BiH, što je bio i jedan od 14 prioriteta koji je pred BiH postavila Evropska komisija.

“Ugovorni organi će biti obavezni da svaku nabavku, svaki fening objave na portalu javnih nabavki, da planiraju, i značajno je ograničeno povećavanje cijena kada su u pitanju nabavke u smislu da ponuđači neće moći dati ponudu preko procijenjene vrijednosti”, kazao je Golubović.

Podnosilac inicijative, skupštinski zastupnik Aljoša Čampara (NiP) tvrdi da nije upoznat zašto se toliko odugovlači s procesom nabavke, te da li je nešto sumnjivo u toj priči, ali nesumnjivo kamere će donijeti ogromnu korist.

“Što je sigurno dobra stvar da svaki policijski službenik prilikom obavljanja svoje dužnosti ima body kameru i da ima jedno posebno mjesto gdje će snimci svi odlaziti, mislim da će to sigurno uticati na smanjenje korupcije ili bilo kakvih devijantnih ponašanja”, kazao je Čampara.

Na sve ove navode, iz MUP-a Kantona Sarajevo za N1 su naveli, kako je riječ o zlonamjernim i neutemeljenim tvrdnjama, jer se nabavka radi u skladu sa Zakonom. U toku je druga faza postupka. Ističu i to da uz članove komisije koji su službenici Uprave policije su i dva člana ispred Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i to je praksa koju Uprava policije, tvrde, praktikuje prilikom realizacije tendera veće vrijednosti. No, iz Ureda za korupciju za N1 kažu, u ovom tenderu ne učestvuju, izuzeli su se od samog početka.