Naslovnica BiH TKO ZNA PO KOJI PUT Umirovljenici u FBiH traže povećanje mirovina

TKO ZNA PO KOJI PUT Umirovljenici u FBiH traže povećanje mirovina

Upravni odbor Udruženja umirovljenika Federacije BiH održao je sastanak s predsjednicima svih općinskih / gradskih udruga umirovljenika i predsjednicima kantonalnih udruga umirovljenika, te zaključio da je materijalni i društveni položaj umirovljenika ispod društvenog minimuma .
To su, kazali su, uzrokovali neusklađenost mirovina 2021. godine i ogromno i svakodnevno povećanje cijena osnovnih životnih namirnica.

– Pandemija koronavirusa otkrila je lošu organizaciju i neučinkovitost zdravstvene zaštite umirovljenika, što je uzrok velikog postotka smrti u proteklom razdoblju. Predsjednici općinskih / gradskih udruga umirovljenika izrazili su veliko nezadovoljstvo odnosom zakonodavne i izvršne vlasti Federacije prema umirovljenicima i zahtijevaju da Upravni odbor poduzme energičnije mjere za rješavanje ovih pitanja – kazali su iz Upravnog odbora.
Na sastanku su usvojeni konkretni zaključci, uključujući upute Upravnom odboru Saveza da pronađe rješenje za izvanredno povećanje svih mirovina u Federaciji putem Federalnog zavoda za PIO / MIO, saveznih ministarstava rada i socijalne politike i financija, te u koordinaciji s premijerom Federacije BiH., osim najviše, najkasnije do 25. listopada.

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje mirovina, dužan je organizirati mirne prosvjede i odrediti vrijeme održavanja.

Također se obvezuje da će Upravni odbor Saveza pokrenuti inicijativu putem Federalnog ministarstva zdravstva da se državne i privatne zdravstvene ustanove izjednače kako bi se učinila zdravija i racionalnija zdravstvena zaštita, kako bi se smanjili redovi za zdravstvene usluge i umirovljenike da budu pošteđeni privatnih zdravstvenih plaćanja.

Osim navedenog, potreban je hitan sastanak s premijerom i resornim ministrima kako bi se osiguralo najbolje moguće i zajedničko rješenje za sadašnje probleme i tražene zahtjeve, navodi se u priopćenju Upravnog odbora Saveza.