Naslovnica Globus Traktori i na drumovima Španije: Poljoprivrednici blokiraju autoputeve i luke

Traktori i na drumovima Španije: Poljoprivrednici blokiraju autoputeve i luke

“Super srijeda” demonstracije, kako ih zove španska javnost, i koje su uglavnom organizovali sindikati, blokirale su sve glavne pristupe Sevilji

Protesti poljoprivrednika u Španiji intenzivirani su u srijedu, a traktori su blokirali nekoliko većih gradova, autoputeva i luka.

“Super srijeda” demonstracije, kako ih zove španska javnost, i koje su uglavnom organizovali sindikati, blokirale su sve glavne pristupe Sevilji, četvrtom po veličini gradu u Španiji.

Španska saobraćajna uprava DGT objavila je da su traktori i na nekoliko drugih autoputeva preko Andaluzije, Ekstremadure i oko katalonskog grada Girone.

El Pais je objavio da su luke Tarragona i Motril bile potpuno blokirane u srijedu ujutro.

U Madridu su demonstranti bili ogorčeni nakon što je vlada zabranila proteste oko Merkamadrida, glavne španske veletržnice svježih proizvoda, samo nekoliko sati prije nego se trebao održati.

U provinciji Granada, farmeri su zaustavili kamion koji je prevozio marokanski cherry paradajz, izbacivši pošiljku na put.

Jedna od ključnih pritužbi farmera je da imaju posla s “nelojalnom” konkurencijom iz zemalja koje nisu članice Evropske unije koje ne moraju poštovati iste standarde zaštite životne sredine i rada i zato mogu jeftinije prodavati svoje proizvode.

Poljoprivrednici traže i pojednostavljene birokratske procedure, primjenu zakona koji zabranjuje poljoprivrednicima da prodaju proizvode ispod cijene, veću podršku vlade i promjene u nizu lokalnih pitanja od upravljanja divljim životinjama do pravila o korištenju vode.

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas u srijedu se sastaje s predstavnicima supermarketa, distributerima i drugim predstavnicima prehrambenog sistema. Na tom sastanku će analizirati cijene i kako osigurati da poljoprivrednici budu plaćeni iznad troškova proizvodnje.

U četvrtak će se sastati s predstavnicima glavnih sindikata poljoprivrednika, prenosi Anadolija.