Naslovnica Top vijesti TRAŽILI POMILOVANJE Osuđeni notari, policajci, ubice, te kradljivci molbama se obratili Marinku...

TRAŽILI POMILOVANJE Osuđeni notari, policajci, ubice, te kradljivci molbama se obratili Marinku Čavari

13.09.2022., Jajce, Bosna i Hercegovina - Obiljezavanje 27. obljetnice VRO "Maestral" i oslobodjenja Jajca. Marinko Cavara Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Odbijenicu za osuđenog notara Samira Muslića, policajca Enesa Muslića koji je ubio djevojku i Zaim Rizvića koji je ubio kamatara zbog posudbe 500 KM za ugalj

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara podijelio je niz odbijenica osuđenicima koji su u posljednje vrijeme od njega tražili pomilovanje.
Među njima su, kako saznajemo, poznatiji slučajevi iz „crne hronike“.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Prema posljednjoj objavljenoj odluci Čavara je odbio pomilovati Enesa Muslića koji je 2012. godine u Mostaru osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Amile Sabljić (1987. godište). Muslić je bio policijski službenik Federalne uprave policije (FUP). On je 7. aprila 2012. godine nakon verbalnog sukoba službenim pištoljem ispalio četiri metka u stomak i grudi Amile Sabljić te je tako usmrtio na licu mjesta.
Čavara je odbio pomilovati i Samira Muslića, sarajevskog notara koji je u predmetu „Pravda“ (Delimustafić i drugi) na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na 5 mjeseci zatvora i novačnu kaznu od 30.000 KM.

Odbijenicu je dobio i Amir Radenica koji je osuđen na kaznu od 6 godina za razbojništvo presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku. I Ademir Pezo koji je u Kantonalnom sudu Sarajevo osuđen na 12 godina zatvora za ubistvo Vedada Bajrice dobio je odbijenicu.

Također, Čavara je odbio polimovati i Mirsada Husovića, koji je osuđen na 11 i po godina zatvora zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te Nedžada Mostarlića osuđenog za ubistvo kod Gračanice.
Odbijenice su dobili i Sedin Zolota osuđen za razbojništvo, zatim Zaim Rizić koji je osuđen na osam godina zatvora jer je u tuzlanskom naselju Batva iz automatske puške 2016. godine ubio kamatara koji mu je posudio 500 KM da kupi ugalj za grijanje.

Čavara je odbio pomilovati i Marija Mrnjavca koji je dobio sedam godina i četiri mjeseca zatvora zbog ubistva Anesa Mešića 2017. na Otesu, kao i Alena Aljića.

Nasuprot svih, Čavara je jedino uvažio molbu Nine Fejzića iz Zenice koji je 2011. počinio tešku krađu, na način da mu je izbrisana kazna iz evidencije.