Naslovnica BiH Trinaesta sreća za priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Italije

Trinaesta sreća za priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Italije

SARAJEVO, RIM – Nakon 12 neuspješnih pokušaja, Savjet ministara BiH danas je, na prijedlog Edina Forta, ministra komunikacija i transporta, konačno utvrdio Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Italije.

U daljem, to podrazumijeva da bi zahvaljući ovom Sporazumu, državljani BiH, a koji žive ili rade u Italiji uskoro mogli da bh. vozačke dozvole zamijene za italijanske dokumente, bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita, kao i obrnuto.

“Sporazum podrazumijeva da ugovorne strane (BiH i Italija) uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje. Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane”, pojašnjeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

“Ovo je od velikog značaja za bh. građane koji žive i rade u Italiji, posebno one čiji je svakodnevni posao vezan za upravljanje motornim vozilom”, istakao je Forto.

Ipak, napominjemo da ovaj posao još uvijek nije završen, jer se pita i italijanska strana.

“Slijedi dostavljanje Prijedloga sporazuma Predsjedništvu BiH i određivanje potpisnika, a zatim i samo potpisivanje, koje zavisi od spremnosti italijanske strane. Sporazum stupa na snagu nakon ratifikacije u obje države”, zaključili su iz resornog ministarstva.