Naslovnica BiH Tužilaštvo BiH / Podignuta optužnica za ratni zločin nad Bošnjacima u Lješevu

Tužilaštvo BiH / Podignuta optužnica za ratni zločin nad Bošnjacima u Lješevu

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ranka Draškića, rođenog 1956. godine u Rogatici, i Save Manojlovića, rođenog 1967. godine u Višegradu.

“Optuženi se terete za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Lješevo, opština Ilijaš, odnosno za nezakonito odvođenje i ubistvo 20 civila, kao i pokušaj ubistva dva civila, među kojima je bilo žena i osoba starije životne dobi, koji su strijeljani i ubijeni, a među kojima je bilo više članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Također, optuženi se terete i za progon više stotina osoba sa navedenog područja, kao i stanovništva mjesta Kadarići, koje je nasilno odvedeno u zatočenje u logore i objekte za zatvaranje u mjestima Podlugovi i Ilijaš.
“Optuženi se terete da su kao direktni izvršioci lično učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 48 svjedoka, jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem više od 130 materijalnih dokaza. Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti”, istaknuto je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio.

Inače, u Lješevu, civile su 5. juna 1992. godine strijeljali srpski vojnici, uglavnom komšije, a potom ih, nekoliko dana kasnije, sahranili u masovnu grobnicu na mjesnom mezarju.

Ubijeni su: Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić.