Naslovnica Top vijesti U FBiH se uvodi sistem uzbunjivanja putem mobitela: Evo šta kažu iz...

U FBiH se uvodi sistem uzbunjivanja putem mobitela: Evo šta kažu iz telekoma

Telekom operateri u Fedaraciji BiH, BH Telecom i HT Eronet, očitovali su se Parlamentu FBiH o tome da li će i kada uspostaviti sistem uzbunjivanja korisnika mobilnih telefona u slučaju prirodnih katastrofa te drugih vanrednih situacija (usluga Cell Broadcast).

Ovu uslugu je već uvelo niz zemalja Evropske unije poput Njemačke. Navedena usluga preko mobilnih telefona šalje upozorenja u slučaju prirodnih katastrofa, poput poplava, zemljotresa ili požara. Upozorenje, naprimjer, o velikom požaru ili poplavi, potaknulo bi mobilne uređaje da glasno zvone, čak i ako su na opciji isključenog zvuka.

Bazne stanice
Također, ovu uslugu je lani uvela i Hrvatska. Stručnjaci navode da je, pak, pravi razlog uvođenja ove usluge strah moguće nuklearne opasnosti iz Ukrajine.

Telekom operateri bi ovu tehnologiju ugradili u bazne stanice tako da nije potrebno instaliranje aplikacije na mobilni uređaj.

Iz BH Telecoma su u odgovoru na poslaničko pitanje federalnog zastupnika Amira Ibrovića odgovorili da su za realizaciju Cell Broadcasta potrebni resursi i licence na strani radio mreže i jezgra implementacija potpuno novih mrežnih elemenata te integracija u postojeću mrežu telekom operatora. Također, navode sistem je potrebno organizaciono pozicionirati sa nadležnim organima.

Navode da su ponudili mogućnost održavanja radnog sastanka sa Ministarstvom prometa i komunikacija FBIH kako bi se sva pojedinačna pitanja razmotrila.

Tehničko rješenje
Iz HT Eroneta su naveli da su već započeli s definiranjem mogućeg tehničkog rješenja kojim se može omogućiti Cell Broadcast, te su poslali upit potencijalnim dobavljačima tehničkog rješenja. Ističu da su od jednog dobavljača dobili odgoovre da je za realizaciju ovakvog projekta potrebno oko pet mjeseci od dana potpisivanja ugovora, ali da se to u ovoj godini neće moći realizirati.

Drugi dobavljač, kako su naveli, održao je prezentaciju tehničkog rješenja koji je razvio u saradnji sa partnerima, a relizacija ovog projekta bi trajala četiri mjeseca od dana potpisivanja ugovora.

Inače, povod za uvođenje ovog sistema u Njemačkoj su bile velike poplave u blizina Kelna kada je u ovoj prirodnoj nesreći poginulo više od 180 osoba.