Naslovnica Visoko U Medresi “Osman-ef. Redžović” održano 11. državno takmičenje iz Islamske vjeronauke

U Medresi “Osman-ef. Redžović” održano 11. državno takmičenje iz Islamske vjeronauke

U prostorijama Medrese „Osman-ef. Redžović“ u Velikom Čajnu 25. maja 2024. godine održano je 11. državno takmičenje iz Islamske vjeronauke.

Shodno tradiciji na takmičenju su učestvovali najuspješniji predstavnici osmih i devetih razreda osnovne škole, te prvih razreda srednje škole sa područja svih osam muftijstava u Bosni i Hercegovini koji su u prethodnom periodu prošli nivoe razrednog, školskog, općinskog, kantonalnog, te regionalnog takmičenja.

Takmičenje je otvoreno intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te pozdravnim riječima domaćina, direktora Medrese, Dženana Rezakovića. Potom se prisutnim obratio Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci”, a takmičenje je otvorenim proglasio prof. dr. Nezir Halilović, voditelj odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.

Nakon toga učenici su se uputili ka učionicama gdje se pristupilo testiranju učenika. Svi takmičari su testirani NZOT testovima znanja koji su se sastojali od tri modela pitanja baziranih na osnovu važećeg udžbenika za islamsku vjeornauku za dati razred i tekstova sa stranice www.iskusutvobosne.ba.

Dok su učenici radili testove, voditelj odjela za vjeornauke je sa prisutnim vjeroučiteljima u amfiteatru medrese održao savjetovanje na temu organizacije takmičenja iz islamske vjeornauke. Prisutni vjeroučitelji su u vrlo konstruktivnoj atmosferi istakli da više prijedloga radi konstantnog unaprjeđenja ovih takmičenja.

Za vrijeme pregledanja i ispravljanja testova, svi takmičari, nastavnici vjeronauke, te roditelji koji su došli u pratnji svoje djece su se okupili u amfiteatru Medrese „Osman-ef. Redžović“ radi praćenja revijalnog dijela programa. Svako muftijstvo je odredilo neku istaknutu tačku programa te su takmičari izlazili pred publiku i predstavljali se pojedinačno ili ekipno sa pažljivo priprmeljenom tačkom. Program učenika je bio sadržan od učenja Kur’ana, interpretacije ilahija, pjevanja pjesama, sviranja muzičkih numera, dramskih monologa, citiranja odabranih stihova, mudrih izreka, skečeva i anegdota, pa čak i mini dramskih izvedbi.

Osoblje Medrese je za vjeroučitelje i ostale zainteresirane posjetioce priredila organizovani obilazak prostorija Medrese.

Rezultati takmičenja

Osmi razred osnovne škole

Kenan Hadžić, MIZ Jajce, vjeroučiteljica Almira Hadžić, Muftijstvo travničko
Zerina Ribić, MIZ Brčko, vjeroučitelj Miralem Muminović, Muftijstvo tuzlansko
Ahmed Sedić, MIZ Sarajevo, vjeroučiteljica Amra Imamović, Muftijstvo sarajevsko
Deveti razred osnovne škole

Ibreljić Almira, MIZ Busovača, muallim Patković Ahmed, Muftijstvo travničko
Zekerija Jahja Salihović, MIZ Kalesija, vjeroučitelj Mehmedalija Imamović, Muftijstvo tuzlansko
Almin Duro, MIZ Prozor, muallim Almir Muminović, Muftijstvo mostarsko
Prvi razred srednje škole

Ajna Osmić, MIZ Sarajevo, vjeroučiteljica Emina Dacić, Muftijstvo sarajevsko
Emina Sejfić, MIZ Sarajevo, vjeroučiteljica Ensiha Velagić, Muftijstvo sarajevsko
Lejla Čamo, MIZ Žepče, vjeroučitelj Senad Hodžić, Muftijstvo zeničko
Ekipni rezultati

Muftijstvo sarajevsko, 809 bodova
Muftijstvo tuzlansko, 797 bodova
Muftijstvo zeničko, 775 bodova
Muftijstvo bihaćko, 749,5 bodova
Muftijstvo travničko, 742 boda,
Muftijstvo goraždansko, 588,5 bodova
Muftijstvo mostarsko, 584 boda
Muftijstvo banjalučko, 542 boda
Ovogodišnje takmičenje je pokazalo da se kvalitet pripreme kandidata znatno poboljšao i samo sitni detalji su prelamali razliku između pobjednika ovogodišnjeg takmičenja.

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice je za sve takmičare osigurala nagrade iz fonda Bejtu-l-mal, dok je Fond Bošnjaci osigurao nagrade za ekipne pobjednike ovog takmičenja.

Medresa Osman-ef. Redžović se pokazala kao tradicionalno dobar domaćin i od strane Uprave Medresi i Fondu Bošnjaci su uručene zahvalnice.