Naslovnica Top vijesti U MOSTARU UNIŠTENA TABLA S PRIKAZOM PROJEKTA INTERKULTURNI CENTAR “MEVLANA”

U MOSTARU UNIŠTENA TABLA S PRIKAZOM PROJEKTA INTERKULTURNI CENTAR “MEVLANA”

Nakon što je jučer postavljena na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, u centralnoj gradskoj zoni Mostara, odmah uz gradilište Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), tabla s prikazom projekta Interkulturni centar „Mevlana“ osvanula je uništena.

Tako je tabla na kojoj su kao naručilac projekta navedeni Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar išarana crnim sprejem i oborena na tlo.

Zaključak jednoglasno usvojen

 

Podsjetimo, iz MIZ-a su jučer, nakon održane Skupštine, saopćili da je zaključkom koji je jednoglasno usvojen, na prijedlog mostarskog muftije, Salema ef. Dedovića prihvaćeno idejno rješenje novog koncepta Interkulturnog centra „Mevlana“.

– Skupština je obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko- tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade. Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju centra „Mevlana“. Sa ovim rješenjima u narednim danima s projektom će bit upoznati svi džemati na području Medžlisa IZ-e Mostar.

Muftija je pojasnio, rečeno je, kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

– Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže IZ-, ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostara i nije samo pitanje IZ-e i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra „Mevlana“ kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići – pored ostalog je istakao muftija.

Višestoljetna baština Mostara

Također, naveli su da je interkulturni centar „Mevlana“ baziran na baštini koju Mostar ima više stoljeća, a zasniva se na izučavanju Rumijeve Mesnevije.

– Katedru Mesnevije u Mostaru je utemeljio Derviš-paša Bajezidagić. Sam koncept Mesnevije je koncept inkluzivnosti, povezivanja, ljubavi i mirotvornosti. Mi na tom mjestu nudimo takav koncept, nasuprot zatvorenom i isključivom konceptu koji je ponuđen sa zgradom Hrvatskog narodnog kazališta. Koncept Kazališta, kako je predstavljen, je politički- hegemonistički zatvoren koncept – kazao je muftija.

Projekat „Mevlana“, dodao je, dobio je punu podršku međunarodnih zvaničnika, koji će podrškom ovom projektu ponovo skrenuti fokus svog djelovanja na stvarnu integraciju Mostara i države Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, na lokalitetu Lakišića harema, u nekoliko navrata su održavani protesti u organizaciji MIZ-a Mostar. Iz MIZ-a su još 2002. godine podnijeli zahtjev za izgradnju islamskog centra na tom lokalitetu, ali odgovor do sada nisu dobili, dok se s druge strane, gradi zgrada HNK.