Marketing

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) nastavljaju aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom.

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS, samo tokom oktobra 2023. godine, policajci su izdali 252 prekršajna naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Iz istog razloga, tri vozila su premještena specijalnim vozilom – pauk.

Najviše prekršajnih naloga, njih 108, izdato je na području općine Novi Grad.
Mnogobrojni prekršajni nalozi

Od početka ove godine, pripadnici Uprave policije MUP-a KS izdali su čak 2.249 prekršajnih naloga po osnovu nepropisnog parkiranja na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, a 52 vozila su premještena piše RadioSarajevo.

“Građane podsjećamo da je za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisana novčana kazna u iznosu od 200 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini, počev od 8. jula 2023.godine”, decidni su iz MUP-a KS.
Pauk služba ima pune ruke posla

Iz MUP-a KS poručili su da “sve učesnice i učesnike u saobraćaju pozivaju da poštuju saobraćajne propise i iskažu primjeren nivo svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom”.

Da li je dosadašnja borba sa nesavjesnim vozačima i kaznena politika bila dovoljna da se podigne nivo svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom?

Veće kazne

Ako je suditi po zvaničnim podacima MUP-a KS – nije!