Naslovnica Visoko U toku prikupljanje podataka o obrađivanom poljoprivrednom zemljištu koje nije upisano u...

U toku prikupljanje podataka o obrađivanom poljoprivrednom zemljištu koje nije upisano u RPG

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputilo je zahtjev nadležnim općinskim/gradskim službama za Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) da od 1. do 20. 12. 2023. godine izvrše prikupljanje podataka o privatnom poljoprivrednom zemljištu koje poljoprivredna gazdinstva na području pojedine općine/grada obrađuju a koje nije upisano u navedeni Registar.

“Ono što je aktuelno u ovom 12. mjesecu je nova aktivnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gdje je svim općinama/gradovima upućen zahtjev za prikupljanje podataka, informacija o korištenju poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o zemljištu koje nema administrativno pokrivenu dokumentaciju u smislu da je regulisana ugovorom. Mi smo imali u proteklom periodu jako puno situacija da naši poljoprivrednici koriste određeno poljoprivredno zemljište, međutim to isto zemljište ne mogu upisatu u RPG, obzirom da iz nekih administrativnih razloga vlasnici nisu u BiH ili je jedan samo od suvlasnika tu i na taj način to zemljište nisu mogli u evidentirati u registar poljoprivrednih proizvođača, što automatski znači da za tu proizvodnju, koju obavljaju na tom poljoprivrednom zemljištu ne mogu ostvariti novčane podrške, odnosno poticaje.

Aktivnost koju sprovodi nadležno ministarstvo jeste da se prikupe sve informacije o svom tom zemljištu koje se ne može unijeti u RPG, a cilj je da se na neki način nađe neki model kako da u narednoj godini poljoprivredni proizvođači koji proizvode na tom zemljištu, ostvare pravo na poticaj, obzirom da je pred nama od 1. januara do 31. marta vremenski period kad se vrši ažuriranje podataka”- izjavio je Adi Pašalić, stručni saradnik za poljoprivrednu djelatnost.

Kako se radi o prikupljanju preliminarnih podataka, za prijavu takvog poljoprivrednog zemljišta klijent ne treba dostavljati nikakve materijalne dokaze nego će prijavu izvršiti putem usmene izjave o površini i kategorijama poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje a koje nije uneseno u Registar. Nadležni službenici u općinama će na bazi excel tablice koju će im dostaviti Federalno ministarstvo unijeti podatke prikupljene od poljoprivrednika.

Amra Čosić visoko-rtv.ba