Naslovnica Visoko U toku radovi na sportskoj sali u OŠ “Safvet-beg Bašagić”

U toku radovi na sportskoj sali u OŠ “Safvet-beg Bašagić”

Projekat EU4SPORT je projekat EU za rekonstrukciju sportskih dvorana, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom za nauku, kulturu i sport, kao i sa Ministarstvom obrazovanja ZDK. OŠ “Safvet-beg Bašagić” školske 2019/2020.godine dostavila je projekat za rekonstrukciju kao implementacija IPA (Instrument pretpristupne pomoći) programa koji je uvršten sport kroz sportsku infrastrukturu u cilju unaprjeđenja kapaciteta obrazovnih ustanova i njihovu modernizaciju.

Projekat je vraćen u plan i realizaciju poslije epidemije korona virusa u avgustu 2023. godine, gdje je škola prošla za ugovaranje radova za 18 škola u BiH, visočka škola je među tri izabrane u ZDK. Pripremni radovi na sali i konkretna rekonstrukcija krenuli su krajem prošle , a završetak radova planiran je za kraj marta ove godine, ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji je oko 180 000 KM.

Radovi su obuhvatili pripremu,rušenje i demontažu, zidarske i betonske radove, nove sve vrste instalacija, izolaciju, nove podove, nove mokre čvorove.Izvođač radova na novoj sportskkoj dvorani je komapnija ALMY GRADNJA. EU kontinuirano podržava sektor obrazovanja u BiH, gdje se ukljuzčuje kroz projekat EU4SPORT putem kojeg će biti obnovljen niz sportskih dvorana širom BiH.

Na kraju, ističemo da završetkom radova na sali u ovoj školi neće biti završeni radovi na stvaranju što boljih uslova za rad i boravak učenika, tu mislimo na uređenje dvorišta i prilaza školi , vrijednost tih radova je oko 40 000 KM. Podsjećamo, OŠ “ Safvet-beg Bašagić”, pohađa 831 učenik u 36 odjeljenja, u školi radi 81 uposlenik.

Mirha Ganić visoko-rtv.ba