U Visokom pet kandidata za Gradonačelnika

Marketing

Bit će interesantno vidjeti i koga će podržati stranke koje nemaju svoje kandidate za gradonačelnika i čiji je fokus samo na Gradskom vijeću Visoko. Prije svega ovdje se misli o Demokratskoj Fronti (DF) i Stranci za BiH (SBiH), dva politička subjekta koja su na višim razinama vlasti u koaliciji sa SDA.

Aktuelni gradonačelnik Mirza Ganić je prije četiri godine uz protukandidate Darija Pekića i Amru Babić osvojio 10.501 glas i sa tim izbornim kapitalom ulazi u borbu za obnovu mandata. Politička karijera Ganića do sada bilježi mandate u Gradskom Vijeću Visoko, Skupštini ZDK, Federalnom parlamentu i na poziciji premijera ZDK.

Dario Pekić je aktuelni savjetnik Rame Isaka ministra FUP-a i osnivača političkog subjekta Snaga Naroda. Bio je ministar MUP-a u Vladi ZDK, a dvije godine je bio i vijećnik u Gradskom vijeću Visoko. Prije četiri godine na lokalnim izborima u utrci za mjesto gradonačelnika dobio je 1.462 glasa.

Adnan Delić nije bio kandidat na izborima u Visokom, u borbu za poziciju gradonačelnika kao kandidat SDP-a dolazi iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Elvedin Šabanović kao kandidat pokreta NAPRIJED! ima političko iskustvo kroz četverogodišnji mandat u Gradskom vijeću Visoko tada kao član A-SDA, a kasnije i kao nezavisni vijećnik.

Mirnes Fatić kandidat NiP-a u nekoliko navrata je bio vijećnik u Gradskom vijeću Visoko kao član BPS-a. Nakon što je prešao u NiP prije dvije godine okušao se u borbi za mandat u Federalnom parlamntu i nije uspio. Na Lokalnim izborima prije četiri godine bio je nosilac BPS-a na listi za Gradsko vijeće Visoko i osvojio 185 glasova što nije bilo dovoljno za dobijanje mandata.