Naslovnica Biznis Udruženje poslodavaca FBiH: Preveliko opterećenje cijene rada problem za poslodavce u ZDK

Udruženje poslodavaca FBiH: Preveliko opterećenje cijene rada problem za poslodavce u ZDK

Izvor: Fena (S.M.)

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH je u protekla četiri dana održalo okrugle stolove s predstavnicima kompanija iz Zeničko-dobojskog kantona (Žepča, Visokog, Maglaja, Zenice, Tešnja i Kaknja), na kojima je utvrđeno da je potrebno smanjiti parafiskalne namete kako bi se omogućilo povećanje plaća.

Poslodavci kažu da su najčešći problemi sa kojima se danas suočavaju preveliko opterećenje cijene rada koje gotovo rezultira “platom na platu”, jer skoro isti iznos plaće radnika izdvaja se za razne državne fondove.

Zato je, kako je saopćeno, neophodno hitno smanjiti poreze, doprinose, troškove poslodavaca po osnovu zdravstvenog osiguranja.

Ukazano je i na problem nedostatka radne snage, sive ekonomije, skupe i neefikasne administracije, neusklađenost obrazovnog sistema sa tržištem rada, kao i nedostatak praktičnog rada u sistemu obrazovanja.

Poslodavce koči i, kako navode, sporo donošenje podzakonske regulative koje be uredile oblast energetike, kao i problem iz oblasti zaštite na radu i pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Stoga je zatraženo da se Udruženje poslodavaca Federacije BiH angažuje na pripremi potrebne zakonske regulative da bi se putem zakonodavne vlasti u Federaciji BiH izglasala odgovarajuća zakonska rješenja u cilju stvaranja podsticajnog poslovnog i razvojnog ambijenta.

Nakon provedenih aktivnosti, slijede okrugli stolovi i u ostalim kantonima.

Okrugli stolovi za poslodavce sa područja Zeničko-dobojskog kantona organizovani su u okviru projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE projekat” koji provode UPFBiH i Unija poslodavaca Republike Srpske, a koji finansira Evropska unija, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.