Naslovnica Globus UHAPŠENA TRI HRVATA ZBOG ŠVERCA STOTINA KILOGRAMA DROGE POVEZANE S BOSNOM I...

UHAPŠENA TRI HRVATA ZBOG ŠVERCA STOTINA KILOGRAMA DROGE POVEZANE S BOSNOM I HERCEGOVINOM

USKOK je izdao saopćenje o pokretanju istrage protiv troje hrvatskih državljana zbog sumnje na organizirani šverc droge. Istraga, pokrenuta na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, ima za cilj istražiti sumnje u zločinačko udruženje i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Trojica osumnjičenih, rođena 1980., 1965. i 1983. godine, suočavaju se s ozbiljnim optužbama koje obuhvataju kontinuiranu nabavu, krijumčarenje i prodaju različitih droga na teritorijima Hrvatske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine.

Prema USKOK-u, osumnjičeni su koristili kriptirane telefone za međusobnu komunikaciju tokom izvršenja planova zločinačkog udruženja.

Navodi se da su tokom provedbe tih planova prokrijumčarili više stotina kilograma kokaina, amfetamina i marihuane, ostvarujući značajne financijske dobitke.

Detalji istrage ukazuju na to da su osumnjičeni sudjelovali u krijumčarenju droga preko granica, pripremi droga za daljnju prodaju te pranju novca stečenog prodajom droga.

Policija je također dala svoje saopćenje o slučaju, ističući da je zločinačko udruženje, koje su osumnjičeni navodno formirali, prokrijumčarilo najmanje stotine kilograma droge, uključujući kokain, amfetamine i marihuanu. Također su otkrili i oduzeli znatne količine novca, koji se vjeruje da su povezane s prodajom droga.

“Tako se I. okr. sumnjiči da je s osobom iz BiH od 20. septembra 2021. do 23. februara 2022. iz Nizozemske u Ujedinjenom Kraljevstvu prokrijumčario dva kilograma kokaina, pronađenog i oduzetog u Doveru, kao i da je zajedno s II. i III. okr. nabavljao, krijumčario, pripravljao i prodavao amfetamin te da je s osobom iz BiH dogovarao i nabavu, primopredaju i krijumčarenje marihuane iz BiH. Ujedno im je I. okr. osiguravao novac za kupnovinu droga naručenih radi daljnje prodaje”, dodaju.

“Radi realizacije plana zločinačkog udruženja, I. okr. je izdavao naloge i upute II. okr. koliko amfetaminskog ulja da nabavi te da osigura III. okr. njegovo nesmetano preuzimanje i skrivanje u posebno izrađene spremnike u vozilima kojima se III. okr., prema uputama I. okr., upućivao u Nizozemsku.

Osim toga je I. okr. izdavao naloge i upute II. okr. da po krijumčarenju amfetaminskog ulja, zajedno s njim i III. okr., u izrađenom laboratoriju na splitskom području proizvedu od tog ulja amfetamin i priprave ga kako bi ga I. i III. okr. prodali”, piše Uskok.

“Nadalje je I. okr. upućivao osobu iz BiH da mu nabavi i organizira predaju marihuane radi njenog krijumčarenja i prodaje u Hrvatskoj, a sukladno dogovoru s tom osobom, izdavao je naloge još najmanje jednoj osobi da mu na dogovorenoj lokaciji preda nabavljenu drogu kako bi je prokrijumčario u Hrvatsku i predao III. okr. radi njenog skrivanja i daljnje prodaje.