Naslovnica Globus Ukrajina dobija oružje o kojem je ranije mogla samo sanjati

Ukrajina dobija oružje o kojem je ranije mogla samo sanjati

Ukrajina će od 10. februara početi da vježba korištenje turskih dronova Bayraktar, protivtenkovskih projektila Javelin, kao i nove generacija lakog antitenkovskog naoružanja- NLAW.
Ukrajinska vojska će od 10. do 20. februara održati vojne vježbe kao odgovor na ruske vježbe u Bjelorusiji u blizini ukrajinske sjeverne granice, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Kako javlja Al Jazeerina Reporterka iz Kijeva Arduna Pribinja, Reznikov je rekao da ukrajinski vojnici stalno održavaju različite vježbe i da će od 10. februara početi da vježbaju korištenje turskih dronova Bayraktar i protivtenkovskih projektila Javelin, kao i NLAW (nova generacija lakog antitenkovskog naoružanja) koje su obezbijedili strani partneri.
Reznikov je naglasio da Ukrajina dobija oružje “o kojem je ranije mogla samo da sanja”, prenosi ruska agencija TASS.

“Imao sam veoma dobar i prijatan razgovor sa britanskim ministrom odbrane Benom Wallaceom. Razgovarali smo o daljoj pomoći, kako u vidu oružja tako i u vidu određenih komunikacija. Sve držimo pod kontrolom”, izjavio je ukrajinski ministar odbrane.

Tenzije na ukrajinsko-ruskoj granici
Zapad od kraja prošle godine optužuje Moskvu da je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice zbog potencijalne invazije, no Rusija to poriče i traži garancije za vlastitu sigurnost.

Glavni ruski zahtjevi su da Ukrajina ne postane članica NATO-a i da NATO neće razmještati ofenzivno oružje u blizini ruske granice.

Putin je rekao da će Rusija nastaviti tražiti odgovore od Zapada na svoje glavne sigurnosne zahtjeve iako su ih Sjedinjene Države i NATO “zaobišli” u službenim odgovorima koje su u siječnju poslali Moskvi.