Naslovnica Globus Ukrajinski vojnik ubio pet čuvara vojne fabrike

Ukrajinski vojnik ubio pet čuvara vojne fabrike

Napadač je u fabrici projektila iz nepoznatih razloga otvorio vatru iz kalašnjikova i pobjegao, ali je poslije uhvaćen.
Vojnik ukrajinske Nacionalne garde iz nepoznatih razloga je otvorio vatru na čuvare u vojnoj fabrici u centralnom dijelu Ukrajine, usmrtivši pet osoba, a isto toliko ih je ranio.

Događaj se desio rano jutros u Dnjipru, u fabrici projektila Pivdenmaš, tokom predaje oružja čuvarima na početku smjene.

Napadač je počeo pucati iz kalašnjikova nakon čega je pobjegao sa mjesta događaja, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Pet osoba je ubijeno, a drugih pet je povrijeđeno“, dodaje se. “Motivi za napad još nisu poznati”.

Policija je krenula u potragu za vojnikom, tvrdivši da ima 200 patrona municije, a nešto kasnije, objavljeno je da je uhvaćen.

“Artjoma Rjabčuka su upravo uhapsili policajci u Dnjepropetrovskoj oblasti”, napisao je ministar Denis Monastirski na Facebooku.

Pitanja o motivu i psihološkom pritisku
U fabrici u Južmašu proizvode se i testiraju materijali za odbranu, aeronautiku i poljoprovredu, sudeći prema njenoj web stranici.

„Istraga će se prvo fokusirati na pitanje šta je bio motiv za ovako užasan zločin. Bit će ispitano i da li se vojnik suočavao sa psihološkim pritiskom u timu“, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

Dodao je da će istražitelji pokušati saznati kako je Rjabčuk prošao zdravstvenu komisiju koja mu je dozvolila pristup oružju.

„U svakom slučaju, suočit će se sa najtežom kaznom za masovno ubistvo“, kazao je.

Napad dolazi u osjetljivom trenutku za ukrajinsku vojsku, pošto je Rusija u blizini granice rasporedila desetke hiljada vojnika, a SAD i NATO je optužuju za planiranje invazije.

Moskva to poriče i traži sigurnosne garancije da se NATO neće širiti na istok na područja bivših sovjetskih republika.