Naslovnica Top vijesti USPORAVANJE LEGALIZACIJE MEDICINSKOG KANABISA: INTERESI BIZNISA, TROMOST SISTEMA I POTREBE OBOLJELIH

USPORAVANJE LEGALIZACIJE MEDICINSKOG KANABISA: INTERESI BIZNISA, TROMOST SISTEMA I POTREBE OBOLJELIH

U intervjuu s Mahirom Očuzom i Sašom Magazinovićem o situaciji oko legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini istaknute su brojne dileme i problemi s kojima se suočavaju pacijenti koji bi mogli imati koristi od korištenja kanabisa u medicinske svrhe.

Mahir Očuz, koji je sam koristio kanabis u liječenju multiple skleroze prije nego što je bio procesuiran i osuđen, izrazio je svoju frustraciju zbog nedostatka akcije i napretka u procesu legalizacije.

On je za Klix.ba naglasio da se tema legalizacije kanabisa često pojavljuje u političkim razgovorima, ali da se malo toga zapravo poduzima kako bi se pacijentima omogućio pristup ovom obliku liječenja.

Sa druge strane, Saša Magazinović naglasio je kašnjenje Vijeća ministara BiH u imenovanju Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga te izrazio nadu da će sada, nakon što je ta blokada otklonjena, komisija uzeti u obzir prijedlog Agencije za lijekove i medicinska sredstva koji podržava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Magazinović je izrazio frustraciju sporim napretkom administrativnih procesa u ovoj oblasti te sumnju u postojanje utjecajnih pojedinaca koji žele zadržati status quo i spriječiti legalizaciju kanabisa.

Očigledno je da postoji široka podrška legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini, ali i da postoje prepreke i politički interesi koji usporavaju ovaj proces.

Dok pacijenti i aktivisti poput Očuza i Magazinovića nastavljaju svoju borbu za legalizaciju, ostaje vidjeti hoće li se situacija promijeniti u bliskoj budućnosti i hoće li pacijenti dobiti pristup potrebnim oblicima liječenja.