Naslovnica BiH Ustavni sud BiH: RS nema pravo donositi zakone o državnoj imovini, van...

Ustavni sud BiH: RS nema pravo donositi zakone o državnoj imovini, van snage stavljena odluka Vlade FBiH za dodjelu zemljišta rudniku u Varešu

Ustavni sud BiH donio je odluku da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje zakona o pitanju nepokretne državne imovine.

 

Apelaciju po ovom pitanju podnijeli su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirovć i Željko Komšić te 11 delegata Predstavničkog doma PS BiH.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 16/23), utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet osporenog zakona (pitanja nepokretne državne imovine) jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine”, navedeno je u odluci.

 

Pored toga, Ustavni sud BiH privremeno je stavio van snage odluku Vlade FBiH kojo je državno zemljište prenamjenjeno kako bi bilo dodijeljeno kompaniji Adriatic Metals u Varešu. Odluka je stavljena privremeno van snage do donošenja konačne odluke. Slična odluka donesena je i kada je u pitanju prodaja zemljišta na Jahorini.

 

“Ustavni sud je usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere u ovom predmetu, u kojem je podnosilac zahtjeva (13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine) podnio zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska zbog donošenja Odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 114/23 od 29. decembra 2023. godine). Odlukom o privremenoj mjeri privremeno je obustavljena primjena osporene odluke do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu”, navedeno je.