Naslovnica BiH USVOJENA DEKLARACIJA: Jajce reklo NE izgradnji MHE!

USVOJENA DEKLARACIJA: Jajce reklo NE izgradnji MHE!

Općinsko vijeće Općine Jajce usvojilo je deklaraciju „Općina bez brana“ Koalicije za zaštitu rijeka BiH, kao i zaključak protiv gradnje MHE na području opštine Jajce!
Nakon jednogodišnjeg lobiranja i kampanje protiv izgradnje, Općinsko vijeće usvojilo je dva dokumenta koja označavaju kraj ulaganja u male hidroelektrane (HE) u Jajcu:

1. Zaključak Vijeća protiv male HE u Jajcu

2. Deklaracija “Opština bez brane”.

“Da, danas smo branili vodopad Plive! Godinu dana nakon što smo se prvi put sastali da se borimo protiv investitora koji žele da eksploatišu rijeku Plivu, Gradsko vijeće Jajca jednoglasno je usvojilo dokumente o zabrani bilo kakve dalje izgradnje malih hidroelektrana u Jajcu. Ovaj ekološki cilj ujedinio je svih 25 članova Vijeća, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili stranačku pripadnost. Naučili smo da ekološka pitanja imaju snažan mobilizacijski potencijal, pa smo to iskoristili da okupimo političare”, rekao je Samir Beharić, predstavnik nevladinih organizacija iz Jajca za BUKU.

On je ranije rekao da više novca budžet Jajca primi od taksi za rodne listove nego što bi primio od malih HE. Zaposlene bi bile jedna ili dvije osobe.

“To stalno treba govoriti, jer investitori i političari ne govore istinu, jer su dio tala”, rekao je Beharić.