Naslovnica Top vijesti Uz najavu USKOK-a: U BiH je trenutak da se kriminalu posveti posebna...

Uz najavu USKOK-a: U BiH je trenutak da se kriminalu posveti posebna pažnja

Formiranje specijalnih odjela za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala pri Tužilaštvu i Vrhovnom sudu Federacije dugo je na listi obećanja. Po uzoru na Hrvatsku, kolokvijalno prozvan federalni USKOK godinama čeka novac i smještaj. Nakon 100 dana mandata, premijer Federacije Nermin Nikšić ponovo aktualizira osnivanje ove institucije uz tvrdnju da već uveliko traže rješenje. Prvi korak je izgradnja palate pravde.

Jednak tretman za ista krivična djela, kriminal i korupciju – Federacija BiH čeka skoro deceniju. Umjesto 10 kantonalnih tužilaštava, jedna vrhovna, entitetska institucija. Plan uspostave posebnog odjela za borbu protiv korupcije i kriminala ostao je tek plan. Usvojeni antikorupcijski zakoni nisu zaživjeli. Ni novca za zgradu nije bilo. Priča datira još iz prethodnog mandata aktuelnog premijera Nermina Nikšića. Tada je s Vladom učinio prve korake, a sada najavljuje rješenje: „Već odavno pričam o tome i imali smo određene sastanke sa VSTV-om, s predstavnicima iz Tužilaštva, Ustavnog suda Federacije. Mislim da ćemo vrlo brzo i iznaći rješenje za smještaj i federalnog USKOK-a“.

Vladajuća većina je odlučna da iskorijeni korupciju u bh. društvu. Aktuelna praksa ne daje rezultate jer su pravosudne institucije podložne političkom utjecaju, te stoga kažu – potreban je jedinstven sistem u kojem toga neće biti.

„Ukoliko se to digne na federalni nivo i ukoliko sa jednog mjesta budemo imali iste aršine i isto se postupalo prema istim djelima, tada će se vratiti povjerenje građana u pravosuđe“, ističe Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH.

Dok vlast najavljuje brzo rješenje za dugo čekani federalni USKOK, opozicija kaže da nisu upoznati s detaljima, ali da su spremni podržati. Materijale još nisu dobili, pa tako konkretne korake ne očekuju brzo. Bar ne do sljedeće godine.

Kako kaže Admir Čavalić, predsjednik Kluba SBiH u Zastupničkom domu FBiH, ukoliko to bude dodatani iskorak, onda će sigurno imati njihovi bezrezervnu podršku: „Ukoliko to bude dodatna komplikacija, onda ćemo to dodatno razmotriti. Ova Vlada je sklona velikim najavama, ali kada je u pitanju implementacija, tu nismo svjedočili do sad nekoj velikoj efikasnosti“.

„Objektivno funkcionisanje, ne pristrasnost pri radu date ustanove. Zašto? Jer ne želimo lov na vještice, želimo zaista lov na organizirani kriminal“, poručuje SDA-ov Muamer Zukić, predsjednik Kluba bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Bosna i Hercegovina na neslavnim listama korumpiranih država Evrope i svijeta uglavnom zauzima pozicije u samom vrhu. Institucionalno rješenje ovog problema barem u Federaciji moglo bi nas spustiti koje mjesto niže.

„Iskustva evropskih zemalja kad stepen kriminala dosegne takvu mjeru je da tome treba posvetiti posebnu pažnju, a čini mi se da je u BiH sada taj trenutak. Tamo gdje država jača, korupcija slabi“, napominje advokat Vlado Adamović.

Ipak, tri decenije disfunkcionalnog pravosudnog sistema, u kojem kvalitetni zakoni ostaju samo slovo na papiru, ne ostavljaju mnogo nade da će nova institucija u Federaciji donijeti promjene.

„Dosadašnja praksa je pokazala da mi, nažalost, rješenja nemamo kada je u pitanju procesiranje slučajeva korupcije. Zaista se ne može očekivati od jedne novoformirane institucije, odnosno novoformiranog odjela da riješi sve probleme koji se nagomilavaju iz godine u godinu“, smatra Damjan Ožegović, saradnik za pravne poslove Transparency Internationala BiH.

Bili optimistični ili ne, pred Vladom Federacije je još mnogo posla. Počevši od pronalaska adekvatnog smještaja, pa do implementacije davno usvojenih zakona. USKOK ako zaživi, još je jedna prilika za pravosuđe. Da zaustavi kriminal, iskorijeni korupciju i vrati povjerenje građana. Naravno – ako se bude koristio u prave svrhe.

federalna.ba