Marketing

Francuska je stigla do polufinala Evropskog prvensva u nogometu sa samo tri postignuta pogotka u pet utakmica, ne računajući izvođenje jedanaesteraca nakon produžetaka.

Od toga su dva bili autogolovi, a jedan iz penala. Raritet koji se komentira u svijetu, a čudi mu se i Vahid Halilhodžić, igračka i trenerska legenda u zemlji “Galskih pijetlova”.

Mbappe nije u pravoj formi
“Iznenađujuća je neefikasnost francuske reprezentacije budući da ima puno kvalitetnih napadača na čelu s Kylianom Mbappeom, od kojeg svi mnogo očekuju, ali on nije u najboljih formi.

Osim toga utjecaj ima i povreda nosa, vidi se kod njega bojazan u duelima. Francuzi imaju i drugih odličnih igrača.

Međutim, trenutno im nikako ne ide. Lopta neće u gol. To sada i psihološki utječe na igrače jer stanje je zabrinjavajuće. S druge strane dobro su defenzivno organizirani, svi participiraju u bloku, teško im je stvoriti šansu.

Čeka se da Mbappe proradi
Imaju i jednog od najboljih golmana na svijetu Mikea Maignana, pa na tome baziraju uspjehe. Hrvatska je primjer da se preko penala može do finala, tako i Francuska može do kraja.

Sečektor je izdanak italijanske škole, zanima ga samo rezultat, ne zamara se ljepotom. U Francuskoj je puno kritika, nisu zadovoljni igrom, ali najvažniji je uspjeh, a on postoji… Sve ostalo je sekundarno.

Rezultat je jedina prava istina u nogometu. Opet, pitanje je hoće li na kraju osvojiti Euro, slijedi finale prije finala sa Španijom”, kazao je Vahid Halilhodžić za Sportske novosti.

Leganda bosanskohercegovačkog nogometa je bio najbolji igrač Francuske i zvijezda Ligue 1 osamdesetih kad je zabijao golove za Nantes i PSG.

Kasnije je trenirao na pet tamošnjih adresa.

Komentatori kod francuske reprezentacije na Euru po dobrom ističu igru iskusnog veznjaka N'Goloa Kantea, odbranu i golmana.

Ne umiru u ljepoti
Za polufinale vraća se veznjak Adrien Rabiot koji je odradio žute kartone, iako je Eduardo Camavinga bio dobar, osim što nije realizirao šansu za gol.

Ni ni Antoine Griezmann niti špice ne blistaju, a odavno se zna da igra selektora Didiera Deschampsa nije lepršava, da bi se uživalo u ljepoti.

Opet, navijačima pobjede pružaju zadovoljstvo…

O tome je Vahid Halilhodžić, iskusni trener, dao zanimljivu recenziju:

“Malo ste svi u Hrvatskoj razmaženi, posebno zbog reprezentacije. Teško je uvijek igrati lijepo. Igrači su toliko izmoreni, iscrpljeno, jedva čekaju kad će na odmor.

S druge strane imaju puno novca i željeli bi u mladosti malo uživati u tome, a sad moraju igrati Evropsko prvenstvo koje je produžetak sezone. Njima je jedino u glavi kako da to što prije završe, da odu na odmor, da se zabave, da profitiraju od bogatstva kojeg imaju dok su mladi.

To je psihološki jako bitan element i zbog toga je strašno važan ambijent u ekipi. Kad neko počne praviti probleme to je vrlo opasno. Što prije treba ugasiti takvu vatru ili odstraniti igrača”, ističe Vaha.

Vaha igrao sa Deschampsom
U četvrtfinalu su “Trikolori” prošli Portugal udarcima s bijele tačke.

Iko je bilo šansi na obje strane i prije penala, za Francuze nisu zabili Kolo Muani i Camavinga.

“Nekad i sreća igra ulogu, a Francuska je zasad nema, iako je u četvrtfinalu imala pet izvanrednih prilika”, ističe Halilhodžić.

On je bio suigrač sa Deschampsom u Nantesu. Njegov dugogodišnji pomoćnik sad je kondicioni trener francuske reprezentacije.

“Nedavno sam bio sa Deschampsom, čujemo se često. Moj trener koji je godinama sa mnom radio na fizičkoj pripremi igrača sada je u njegovom štabu, Cyril Moine”, objasnio je Vaha.