Naslovnica Biznis VEĆ SU TRI PROPALA “POKUŠAJA” PRODAJE NEKADAŠNJEG GIGANTA U OVOJ GODINI: “Naša...

VEĆ SU TRI PROPALA “POKUŠAJA” PRODAJE NEKADAŠNJEG GIGANTA U OVOJ GODINI: “Naša borba traje sedam godina”

“Ovo je samo jedan segment kriminalnih radnji koji odvija stečajni upravnik Zijad Fazlagić, koji je izbrisan iz registra stečajnih upravnika 17.12.2021. godine i ne nalazi se više na spisku ovlaštenih stečajnih upravnika u federalnom ministarstvu pravde.

Samo u ovoj godini iza kompanije “Hidrogradnja” d.d Sarajevo su tri propala “pokušaja” prodaje. Broj navodnih pokušaja je još i veći.

Međutim, početna prodajna cijena od 88 miliona KM od početka se ne mijenja, pa se obravdano sumnja da se visokom cijenom želi zadržati satus quo. Održavanje ovakvog stanja, smatraju predstavnici radnika, odgovara lobiju okupljenom oko stečajnog upravnika.

“Jedino kome ne odgovara su otpušteni radnici. Ovo odgovara onima koji podržavaju nezakonitog Zijada Fazlagića, čovjeka koji ima 75 godina i koji nema više pravo da vodi bilo kakve stečajne postupke i to je presuđeno u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ovo je nastavak organizovane pljačke i kontinuiranog izvlačenja stečajne mase iz Hidrogradnje.

Hidrogradnja i u današnjem statusu ima najveće proizvodne reference i kapacitete u FBiH, na mjesečno nivou se realizuje proizvodnja i naplata u iznosu od 800.000 KM do 1.200.000 KM i nijedan radnik ne zna gdje odlaze te pare, a za 7 godina krvavog stečaja ostvaren je prihod od 80 miliona KM od čega niti jedan radnik nije dobio niti jednu konvertibilnu marku, a u međuvremenu je umrlo naših 168 kolega od jada, bijede, čemera i neimaštine”, kaže nam predstavnik radnika Miralem Terzo.

On dodaje da su sve prodaje do sada bile “fingirane prodaje”.

“Preko podobnih firmi se uplati akontacija, odnosno položi se depozit na prodajnu cijenu i onda se po godinu dana razvlači prodaja, a u toku te godine se izvuku enormne količine betona, betonske galanterije, tampona, itd. iz proizvodnih pogona i najveću dobit ima stečajni upravnik i postupajući advokati, a najveća kolateralna šteta su radnici”, kaže Terzo.

Vijesti.ba su nedavno objavile snimak “kako se odvija “stečajni biznis” u Hidrogradnji”.

Terzo kaže da je upravo ovaj snimak samo jedan od dokaza da se u Hidrogradnji odvija organizovana stečajna pljačka.

“Naša borba traje sedam godina da bi dokazali institucijama, ministarstvima, organima gonjenja i istrage, da se u Hidrogradnji odvija sistemska stečajna pljačka nad njenom imovinom, koja je u vlasništvu otpuštenih radnika i Vlade Federacije BiH koji su u ukupnom iznosu od 102.5 milion KM većinski povjerioci nad imovinom Hidrogradnje”, kaže Terzo i dodaje:

“Ovo je samo jedan segment kriminalnih radnji koji odvija stečajni upravnik Zijad Fazlagić, koji je izbrisan iz registra stečajnih upravnika 17.12.2021. godine i ne nalazi se više na spisku ovlaštenih stečajnih upravnika u federalnom ministarstvu pravde.

On nema pravnu legitimaciju da vodi bilo kakve stečajne postupke u FBiH, međutim, njega podržava organizovana politička oligarhija predstavljena sa svojim postavljenim sudijama u Opštinskom sudu koji sistematski izvlače stečajnu masu ne bi li Hidrogradnju doveli u status likvidacije i onda bi se Hidrogradnja našla u istom statusu kao sve ostale građevinske kompanije u Kantonu Sarajevo kao npr. Vranica, ŽGP, GP Put. Što znači da je stečaj u Federaciji BiH završni čin kriminalnih privatizacija i prodaje, tj. uništenja većinskog državnog plijena od strane političkih oligarhija. Svi kidišu na tu državnu imovinu i svi iz nje izvlače unovčenu stečajnu masu za vlastitu korist”.