Marketing

U historijskom smislu Hidžra označava seobu Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja se dogodila 622. godine po Isau, a.s. i to je jedan od najvažnijih događaja u historiji islama

Sa zalaskom sunca i oglašavanjem mujezina s munara kojim pozivaju vjernike muslimane na akšamsku molitvu, večeras nastupa Nova hidžretska godina.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1446. hidžretske godine je nedjelja, 7. juli 2024. godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Nove 1446. hidžretske godine održat će se u subotu, 6. jula, prije akšam-namaza, s početkom u 19.30 sati, u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Vaz će kazivati prof. dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U historijskom smislu Hidžra označava seobu Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

To je jedan od najvažnijih događaja u historiji islama i označava prekretnicu u formiranju zajednice muslimana koja se temelji na požrtvovanosti, bratskoj ljubavi i solidarnosti, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Zbog izuzetne važnosti ovog događaja, za vrijeme halife Omera, r. a., Hidžra je uzeta kao početak računanja muslimanskog kalendara”

Ono što je poznato u našim područjima jeste da se za novu hidžretsku godinu pravi halva. Također, običaj je da se, radi bereketa i nafake, pred novu hidžretsku godinu kupi (po kilogram) sedam osnovnih namirnica za ishranu, poput soli, ulja, brašna, šećera, riže… Među tim namirnicama, kako je običaj u nekim krajevima naše zemlje su i sitni rezanci te prašak za pecivo.

Desetog dana nove hidžretske godine obilježava se Dan ašure jela koji je jedna vrsta miješanog kompota ili hošafa od voća, zrnastog povrća i žitarica.