Naslovnica Top vijesti Velika akcija SIPA-e: U akciji Bulevar uhapšeno 10 osoba, zaplijenjene velike količine...

Velika akcija SIPA-e: U akciji Bulevar uhapšeno 10 osoba, zaplijenjene velike količine novca

U sklopu operativne akcije Bulevar, koja se provodi na širem području u BiH, uhapšeno je 10 osoba. Kako je saopćila SIPA, na području Srednjobosanskog kantona policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su realizovali pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 11 lokacija dok je pretres na dvanaestoj lokaciji još uvijek traje.

Do ovog momenta uhapšeno je 10 osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem niza krivičnih djela.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Krivotvorenje isprave”, “Nedozvoljena trgovina”, “Pranje novca” u vezi sa krivičnim djelom “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” i “Osnovi odgovornost pravnog lica” koja su propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akciji Bulevar preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine, kojom prilikom će se putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika izvršiti provjere stanja po računima predmetnih lica, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

Do sada je blokirano blizu 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Policijski službenici SIPA-e su tokom rada po predmetu, odnosno dokumentovanju počinjenih krivičnih djela, identifikovali nekretnine koje su osumnjičena lica stekla izvršenjem krivičnih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost.

Pretresi se realizuju u saradnja sa Poreskom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničkodobojskog kantona.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti u toku, o konačnom ishodu javnoš će biti informisana naknadno, saopćeno je iz SIPA-e.