Naslovnica Sport Velika promjena za igrače i klubove u narednoj sezoni WWin lige BiH

Velika promjena za igrače i klubove u narednoj sezoni WWin lige BiH

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 08. aprila 2024. godine donio je novi pravilnik o saradnji klubova WWin lige BiH i Prvih liga FBiH i RS.

Ovim Pravilnikom uređena se pitanja u vezi ugovora o saradnji koje zaključuju fudbalski klubovi koji se takmiče u WWIN ligi BiH u seniorskoj kategoriji sa klubovima koji se takmiče u takmičenjima prvih liga FBiH i FS RS u seniorskoj kategoriji, pravo nastupa igrača na osnovu tih ugovora, kao i druga pitanja koja proizilaze iz zaključenih ugovora o saradnji.

Prema ovom pravilniku klubovi iz WWin lige Bosne i Hercegovine moći će ostvariti saradnju sa klubovima iz nižeg stepena takmičenja po principu trajanja ugovora tokom jedne takmičarske sezone.

Ugovorima o saradnji može se odrediti da igrači registrovani za matični klub (WWin liga BiH) mogu nastupati i za matični i za ugovorni klub (Prva liga FBiH/RS), s razlikom da ne smiju nastupiti istog dana na dvije utakmice.

Klubovi iz WWin lige BiH moći će sa odgovarajućim partnerskim klubovim iz nižih liga razvijati mlade igrače koji će na osnovu ovog Pravilnika i zaključenog ugovora o saradnji imati pravo nastupa za klubove nižeg stepena takmičenja ako na dan 01.07. relevantne takmičarske sezone nisu stariji od 23 godine.

Matični klub moći će imati saradnju samo sa jednim ugovornim/partnerskim klubom, a ugovor o saradnji će nakon isteka takmičarske sezone moći obnoviti i u narednoj ukoliko to žele.