Naslovnica BiH Višestruka zarada na antigenskim testovima u BiH

Višestruka zarada na antigenskim testovima u BiH

Antigenski testovi na korona virus SARS-CoV-2 u apotekama u Bosni i Hercegovini (BiH) su i do tri puta skuplji nego u pojedinim evropskim zemljama, a prodaju se i testovi kineskih proizvođača čiji proizvodi zbog svoje nepouzdanosti nisu odobreni naprimjer
Antigenski testovi na korona virus SARS-CoV-2 u apotekama u Bosni i Hercegovini (BiH) su i do tri puta skuplji nego u pojedinim evropskim zemljama, a prodaju se i testovi kineskih proizvođača čiji proizvodi zbog svoje nepouzdanosti nisu odobreni naprimjer u Sjedinjenim Državama.

Jedan komplet za samotestiranje u apotekama u BiH se prodaje po cijenama od šest maraka (oko tri eura) u privatnim, do blizu 12 maraka (oko šest eura) koliko koštaju u javnim apotekama gdje su osjetno skuplji.

Sadeta iz Sarajeva, nakon što je osjetila prve simptome, u privatnoj apoteci je kupila antigenski test.

Bila je pozitivna, pa je u istoj apoteci uzela pakiranje od pet komada i platila ga oko 30 maraka (nešto više od 15 eura), kako bi se svi njezini ukućani testirali.

Kao jedina pozitivna, nakon desetak dana se htjela ponovno testirati. Budući da je bio vikend, otišla je u dežurnu Apoteku Sarajevo, koja je u javnom vlasništvu Kantona Sarajevo, jednog od deset u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

“Tu me je jedan antigenski test koštao 11,55 maraka (5,9 eura). Posebno smo se iznenadili kad nam je taj test izvađen iz velikog pakovanja i doslovno ubačen u kesu – pojedinačno tester, štapić, svi ti dijelovi. Na internetu smo kasnije provjeravali i došli do podatka da taj test košta nešto manje od 2,5 eura”, kaže Sadeta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz sarajevskih apoteka poručuju kako sve rade u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima (pravilnicima).

Tako iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo, koje su u vlasništvu Kantona Sarajevo, jednog od deset u FBiH, ističu da maloprodajna cijena antigenskih testova “ovisi od vrste, proizvođača i pakiranja, kao i od ulaznih cijena naših dobavljača s kojima sarađujemo”.

“JU Apoteke Sarajevo se pridržavaju zakonski propisane marže, a ugovoreni dobavljači imaju svoje nabavne cijene po kojima se vrši fakturiranje našoj Ustanovi. Apoteke Sarajevo ne ulaze u način rada i poslovanja drugih apoteka, a samim tim i način kako formiraju maloprodajne cijene te nam nije poznato, kako ostale apoteke vrše nabavku i od kojih dobavljača, te na koji način formiraju maloprodajne cijene”, kazali su iz ove javne ustanove za RSE.

Kineski testovi najjeftiniji

Antigenske testovi koji su u ponudi apoteka u Bosni i Hercegovini proizvode, uglavnom, kineske farmaceutske kompanije.

Sadeta je, naprimjer, platila šest eura po komadu test koji proizvodi kineska kompanija Beijing Lepu Medical Technology.

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA), koja mora odobriti svaki lijek ili medicinsko sredstvo koje se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, upozorila je krajem maja prošle godine stanovništvo da ne koristi antigenske testove ove kineske kompanije.

U obrazloženju je, između ostalog, navela kako “vjeruje da postoji velika opasnost od lažnih rezultata pri korištenju ovih testova”, te da “niti jedan test nije odobren od FDA za distribuciju i upotrebu u Sjedinjenim Državama”.
Iz Apoteka Sarajevo za RSE navode kako u ponudi imaju testove kineskog proizvođača Lepu Medical Technology te švicarskog proizvođača Roche Diagnostic.

Naglašavaju kako distribuciju lijekova, proizvoda i sredstava vrše “samo i jedino s distributerima i veledrogerijama koje posjeduju odobrenje/rješenje za prometovanje u BiH, a koje isključivo izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH”.

“U tom smislu JU Apoteke Sarajevo se pridržavaju ove zakonske odredbe”, dodaju iz ove javne ustanove

Istovremeno, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode da su odobrili antigenske testove ovog kineskog proizvođača.

“Spomenuti testovi su upisani u registar na osnovu kompletne dokumentacije u skladu s našom regulativom”, potvrdili su iz ove agencije u odgovoru za RSE.

Provjera navodnih nepravilnosti

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo trenutno vrši provjeru mogućih nepravilnosti koji se odnosi na nabavku i prodaju antigenskih testova. To je za RSE potvrđeno iz ovog Ureda.

“Obavještavamo Vas da Ured ima otvoren predmet koji se odnosi na navodne nepravilnosti u vezi postupka nabavke i prodaje antigenskih testova ‘određenih’ proizvođača i cjenovnog razreda, na području Kantona Sarajevo”, naveli su u odgovoru za RSE iz tog ureda i dodali kako postupak provjere još nije okončan, te da ne mogu dati detaljnije informacije o tom predmetu.

Antigensko testiranje, čiji rezultati se dobijaju za pola sata, može se raditi i u privatnim klinikama i cijena se kreće oko 20 maraka (deset eura). PCR testiranje je otprilike dvostruko skuplje od brzog antigenskog.

Ova dva testiranja se rade i u javnim bolnicama u BiH i to besplatno, ali za to treba uputnica porodičnog ljekara. Ukoliko građanima treba bolovanje zbog zaraze korona virusom, u obzir se uzima samo pozitivni test u jednoj od javnih bolnica.

Razlika u cijeni 100 posto

Cijene antigenskih testova variraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a osjetna razlika je i između javnih apoteka u vlasništvu kantona ili grada, te privatnih apoteka.

U Sarajevu se cijene kreću od šest maraka (oko tri eura) u privatnim, do blizu 12 maraka (oko šest eura) u javnim Apotekama Sarajevo.

U Mostaru, na jugu BiH, u gradskim ljekarnama jedan komad je 7,9 maraka (oko četiri eura), a u privatnim od 6,5 (oko 3,3 eura) do deset maraka (oko pet eura).

Istovremeno, u gradskim apotekama u Tuzli, gradu na sjeveroistoku BiH, cijena testa je 7,5 maraka (oko 3,8 eura), a u privatnim apotekama oko šest maraka (tri eura) po komadu. Slične cijene su i u drugim gradovima u entitetu Federacija BiH.

U Banjoj Luci, u entitetu Republika Srpska, cijene se u privatnim apotekama kreću od 7,6 maraka (3,9 eura) do 12 maraka (6,1 euro) po komadu. Slične cijene su i u Istočnom Sarajevu, kao i u drugim gradovima u ovom entitetu.

Usporedbe radi, testovi za samotestiranje u Hrvatskoj koštaju oko 40 kuna (5,3 eura). Testiranje se, osim u bolnicama, može obaviti i u apotekama. “Preporučena cijena” iznosi 120 kuna (oko 16 eura) i taj rezultat se uzima kao zvaničan.

U Srbiji se cijene kompleta za samotestiranje u apotekama kreću od 1.000 do 1.200 dinara (od osam do deset eura), kako gdje.
Kako su za RSE pojasnili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, “Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH” ograničene su “samo veleprodajne cijene lijekova koji se izdaju uz ljekarski recept”.

Maksimalna visina veleprodajne marže na te lijekove je osam posto i ona vrijedi za područje cijele BiH.

Iz Agencije navode da veleprodajne cijene lijekova koji se izdaju bez ljekarskog recepta nisu ograničene. To vrijedi i za medicinska sredstva u koja spadaju i antigenski testovi na korona virus SARS-CoV-2.

“Maloprodaje (apoteke) su u nadležnosti enitetskih ministarstava nadležnih za poslove zdravlja i Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta. Visinu maloprodajne marže određuju entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja”, naglasili su iz državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kakva je situacija u Evropi?

Marko Šarić iz Čitluka, koji već pet godina živi i radi u njemačkom Freiburgu, kaže kako se tamo centri za testiranje “nalaze doslovno na svakom koraku”. On se zbog posla testira najmanje jednom sedmično.

“Mi to radimo sve džaba, a ti test-centri, mislim, dobivaju od države 18 eura bruto po PCR testu”, kazao je Šarić za RSE.

Napominje kako se antigenski testovi za samotestiranje mogu kupiti u svakoj većoj samoposluzi i da koštaju oko dva eura.

Nermin Podžić, koji je prije nekoliko godina iz BiH zbog posla odselio u Austriju, kaže kako se “nije nimalo iznenadio” kad je vidio cijene testova u BiH.

“U Beču su svi testovi, i antigenski i PCR potpuno besplatni. Bukvalno se mogu testirati svako jutro. U Sarajevu, kad sam s porodicom dolazio za novogodišnje praznike, prije posjete starijoj rodbini smo htjeli prvo se testirati i platili smo četiri testa skoro 50 maraka (oko 25 eura)”, kazao je za RSE.

U Austriji se, dodaje on, mogu dobiti i besplatni “kućni” PCR testovi gdje sami sebi uzimate bris nosa i usta koji odnesete u centre za prikupljanje, a testiranje uz stručnu osobu se može besplatno uraditi i u apotekama.

“I PCR i antigenski test su za sada u Austriji besplatni, tj. troškove snosi zdravstveno osiguranje. Privatno, bez osiguranja, u laboratoriju PCR test košta 50 eura. Austrijska vlada je bila odredila pravilo da bez PCR testa ne možete na posao, u školu, u restoran i tako neke javne ustanove, pa su vjerovatno zbog toga i ponudili testove gratis. Djeca u školama rade svake sedmice tri puta test. Donedavno je bilo pravilo 2G (vakcinisan ili prebolio) tako da ni s testom nisi mogao skoro nigdje ući”, kazala je za RSE Anisa, Bosanka s bečkom adresom.

Bosna i Hercegovina je, pored Švicarske, jedina država u Evropi koja nema državno ministarstvo za zdravstvo. Prema ustavnim rješenjima, zdravstvo u BiH je u punoj nadležnosti entiteta Republika Srpska (RS) i Brčko distrikta BiH, te u podijeljenoj nadležnosti između entiteta Federacije BiH (FBiH) i njezinih deset kantona.

Zbog toga BiH ima 13 ministarstava zdravstva: jedno u entitetu RS, jedno u Brčko distriktu BiH, jedno na nivou Federacije BiH i po jedno u svakom od deset kantona u FBiH.