Naslovnica BiH Višković: Tužilaštvo BiH zatražilo da dostavim korenspodenciju o respiratorima

Višković: Tužilaštvo BiH zatražilo da dostavim korenspodenciju o respiratorima

– Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od njega zatražilo informaciju o navodima da su RS-u ponuđeni respiratori i prije nego što ih je kupila Federacija BiH.

Višković je o tome govorio danas tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o ukidanju vanrednog stanja u RS.

– Danas sam pomenuo respiratore i na stolu već imam zahtjev od Tužilaštva BiH da im dostavim tu korenspodenciju ujutru do 10 sati. Vidite kako su ekspeditivni i rade savršeno – rekao je Višković i potvrdio da će odgovoriti na taj zahtjev Tužilaštva BiH.

Rekao je da bi ta pravosudna institucija isto regirala i da je “upetljan” u neke, kako opozicija tvrdi, afere, poput mobilne bolnice, koju je Vlada kupila.

– Na vašu nesreću, nisam upetljan – rekao je Višković i dodao da je spreman položiti račun za sve što je radio, ali da nije umiještan ni u jednu zloupotrebu.

Višković je prethodno danas u entitetskom parlamentu rekao da je RS imala prije Federacije BiH ponudu za kupovinu respiratora o kojima se vodi istraga u tom bh. entitetu, ali je odbijena.

– Ono što je u Federaciji BiH pod istragom, te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo ih uzeli u RS, ne zato jer je premijer pametan ili neko od nas. Za svaki respirator koji je nabavila RS i koji je platila, saglasnost je davao Peđa Kovačević, načelnik Klinike za intenzivnu njegu UKC-a. On je rekao da ove mašine ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata. Zato ih nismo ni uzeli, neko je drugi donio odluku i uzeo ih, ali to je njihovo pravo – kazao je Višković.