Naslovnica Visoko Visočanka Naida Purišević osvojila treću zaredom srebrenu medalju na EGMO

Visočanka Naida Purišević osvojila treću zaredom srebrenu medalju na EGMO

Od 9. do 15. aprila 2021. godine u online formatu, zbog pandemije koronavirusa, održana je 10. po redu Evropska matematička olimpijada za djevojke. Na jubilarnom 10. izdanju ovog takmičenja, koje je trebalo biti održano u Gruziji, ekipa Bosne i Hercegovine koju su činile sve učenice Druge gimnazije Sarajevo ostvarila je fantastičan rezultat – naše djevojke osvojile su tri srebrene i jednu bronzanu medalju.

Učenica 3. razreda Naida Purišević osvojila je svoju treću zaredom srebrenu medalju na ovom prestižnom takmičenju, dok je Esma Mašić, također učenica 3 razreda, nakon osvojene dvije bronze na EGMO u prethodne dvije godine, ove godine uspjela osvojiti također srebro. Emira Ibrahimović, učenica drugog razreda naše škole, prvi put ove godine učestvovala je na EGMO i osvojila srebro, dok je bronza pripala najmlađoj članici našeg tima Asji Ćatić, učenici 1. razreda.

U ekipnoj konkurenciji naše djevojke zauzele su 7. mjesto u konkurenciji evropskih i 11. mjesto u konkurenciji svih država, ostavivši iza sebe obrazovne i matematičke sile kao što su Australija, Turska, Njemačka, Kanada, Francuska, Japan.

Pred samo takmičenje djevojke su učestvovale na regionalnim pripremama za ovo takmičenje zajedno sa ekipama Srbije i Hrvatske koje su također na ovom takmičenju postigle zapažene rezultate. Organizator ovih priprema bila je Druga gimnazija Sarajevo sa svojim profesorima i učenicima (bivšim i sadašnjim učenicima – takmičarima, osvajačima mnogobrojnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima), a poseban doprinos je dao Boris Stanković, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo. Pripreme na kojima je u sjajnoj atmosferi, uz sklapanje novih prijateljstava, pojačan sjaj medalja bile su samo posljednji čin u pripremi naših učenica koja je trajala čitavu godinu kroz Kampove i Školu matematike Udruženja matematičara Kantona Sarajevo i Klub matematike u Drugoj gimnaziji Sarajevo. Na kraju, napomenimo i to da su liderke tima BiH bile Adisa Bolić i Tijana Babić.

Druga gimnazije Sarajevo je posebno ponosna na uspjehe svojih učenica te od njih očekuju još mnogo uspjeha na matematičkim takmičenjima raznih nivoa u ovoj takmičarskoj sezoni.