Naslovnica BiH VKBI: Dodik dezavuiše javnost, entiteti se ne pitaju za promjenu Ustava BiH

VKBI: Dodik dezavuiše javnost, entiteti se ne pitaju za promjenu Ustava BiH

Stavovi koje je iznio ambasador SAD u Bosni i Hercegvoini Eric Nelson o neophodnosti reformi Ustava Bosne i Hercegovine, u kontekstu procesa približavanja i uključivanja BiHu euro-atlanske saveze (EU i NATO) su potpuno jasni i utemeljeni. Svima je jasno da će Bosna i Hercegovina temeljito morati mijenjati svoj Ustav na putu pridruživanja u Evropsku uniju, poručeno je iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

“Jasno je iskazana i politička volja svih političkih stranaka koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine o putu BiH u EU. Dodikov SNSD je također javno parafirao politički stav da BiH treba biti dijelom EU. Prema tome ambassador Nelson samo je izrazio podršku tim procesima države koju predstavlja, a koje su bh. političari javno iskazali”, podsjetili su iz VKBI-a, te dodali kako je “teško razumjeti” javno izneseni stav člana Predsjedništva BIH Milorada Dodika da: “..ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u Parlament… Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u Parlamentu..“

“Ovakva izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je sramotna, besmislena i bespotrebna. Elementarna stvar koju član Predsjedništva BIH treba i mora znati jesu odredbe Ustava Bosne i Hercegovine.

Članom X tačka 1. Ustava Bosne i Hercegovine jasno je preciziran i propisan način izmjene Ustava BIH: ‘Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu’. Dakle, nikakva entiteska saglasnost o izmjenama Ustava BiH nije potrebna niti propisana Ustavom BiH”, ističu iz VKBI-a.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca navodi kako Dodik “iz njemu jasnih razloga ili ne znanja (što bi bilo poražavajuće za funkciju koju obavlja), poistovjećuje pitanja izmjena i/ili dopuna Ustava BiH i pitanja nadležnosti države i entiteta”.

“Ostaje nejasno zbog čega Milorad Dodik na ovako krupnim pitanjima, koja su posve jasna, dezavuiše bosanskohercegovačku javnost i bruka instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine i samoga sebe”, zaključuju u VKBI-u.