Naslovnica Globus Vlast u Italiji će kriminalizirati neprijavljene rave zabave, kritičari poručili: A ne...

Vlast u Italiji će kriminalizirati neprijavljene rave zabave, kritičari poručili: A ne smetaju vam fašisti

Nova, desničarska vlada Italije je najavila da će kriminalizirati neprijavljene rave zabave. Na sjeveru zemlje je jučer, 31. oktobra, prekinuta jedna takva zabava.

Za vlast je riječ o opasnom okupljanju te je najavljeno da će biti zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi. Postoji mogućnost da će organizatori zabava biti kažnjavani do šest godina zatvora.
Na jučerašnjoj rave zabavi u Modeni prisustvovalo je hiljadu ljudi, ali je zabava prekinuta. Organizovana je u jednom skladištu. Ministar za infrastrukturu i zamjenik premijera Matteo Salvini je u obraćanju građanima poručio da je “zabava gotova”.

Mještani su se žalili na 48 sati neprekidne tehno muzike na zabavi priređenoj za Noć vještica, a koju su mladi organizovali preko društvenih mreža. Zabavi su prisustvovali i mladi iz Belgije i Francuske. Namjera im je bila da zabava traje do utorka, tj. do danas.

Premijerka Giorgia Meloni je izjavila da je cilj da se novim zakonom zaštite građani od štete te je istakla da se zakon neće razlikovati od drugih po ovom pitanju u Evropi. Poručila je da Italija više neće biti tolerantna prema nepoštivanju pravila.

Prethodna vlada je započela s izmjenama zakona nakon što je prošle godine na masovnoj rave zabavi u gradu Vitebo poginulo dvoje ljudi. Međutim, nacrtom zakona desničarske vlade je predviđeno i oduzimanje audiouređaja, tj. zvučnih sistema.

Kritičari pitaju vlast zašto su im na meti mladi učesnici rave zabava, dok ignoriše fašistički marš kojem je prošlog vikenda prisustvovalo 2.000 pristalica diktatora Benita Mussolinija. Svi su bili odjeveni u crno. Marš je bio u gradu Predappio u kojem je Mussolini rođen i u kojem je sahranjen. Na maršu nisu izostali fašistički pozdravi i hvalospjevi, a čime je obilježen početak fašističke vladavine prije 100 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi je konstatovao da su spomenuti događaji potpuno različiti, jer maršom nije “narušen javni red i dešava se godinama, dok je vlasnik skladišta prijavio rave zabavu”.

Meloni, koja pokušava da se distancira od profašističke politike iz mladosti, jučer je kazala da je marš nešto što je “politički udaljeno” od nje na jedan “vrlo značajan način”, prenosi BBC.