Naslovnica Visoko Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu 18. aprila u Visokom

Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu 18. aprila u Visokom

Događaj pod nazivom “Energetska neovisnost: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu“ u organizaciji kompanije Hifa-Oil i ProCredit Bank bit će održan u četvrtak, 18. aprila 2024. godine, u Visokom.
Riječ je o trećem u nizu ovakvih događaja na kojima organizatori žele podijeliti svoja znanja i iskustva o izgradnji i načinima finansiranja izgradnje FNE za vlastitu potrošnju.

Za učešće u događaju se mogu prijaviti svi zainteresovani pojedinci i kompanije koji razmišljaju o vlastitom izvoru električne energije, žele saznati više o solarnoj energiji i mogućnostima koje im se nude na tržištu.

Izgradnja fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju donosi kompanijama brojne prednosti. U izazovnim vremenima rasta cijena električne energije, vlastite FNE mogu biti značajan izvor ušteda u potrošnji kroz postizanje određenog stepena neovisnosti o energetskim kompanijama. Dugoročno, vlastite FNE predstavljaju korisnu investiciju i u smislu smanjenja negativnog utjecaja na okoliš te u postizanju visokih standarda energetske efikasnosti, što će kompanijama donijeti i manje takse na CO2 emisiju u budućnosti.

Pored iskustva koje će prenijeti predstavnici kompanija Hifa-Oil i ProCredit Bank te primjera iz prakse koji će biti predstavljeni na ovom događaju, planirana je i panel diskusija pod nazivom: “Kako do energetske neovisnosti kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu”. Moderator panela bit će prof. dr. Mirza Kušljugić, predsjednik UO Centra za održivu energetsku tranziciju ReSET i profesor na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli.

Kompanija Hifa-Oil ima iskustvo od preko 50MW izgrađenih FNE širom BiH po principu “ključ u ruke” i vrši otkup struje od preko 500 elektrana na obnovljive izvore, dok ProCredit Bank ima posebne kreditne linije samo za ove namjene i prva je banka koja je ponudila ovakvu vrstu finansiranja i savjetovanja u BiH. Kroz ovaj jedinstveni događaj učesnicima će, na jednom mjestu, biti dostupne sve informacije o planiranju, finansiranju, izgradnji, održavanju i isplativosti fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju.

Svi zainteresovani za učešće se mogu prijaviti putem forme na ovom linku.

Broj prijava je ograničen, a rok za prijave je 17. april u 14 sati.

Događaj će se održati 18. aprila, u terminu od 10 do 14 sati, u Kulturni Centar Altindag-Visoko Prijeko b.b., 71300 Visoko.

“Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu” bit će održan u još dva grada, u Živinicama 16. maja te u Bosanskoj Krupi 29. maja. Sve dodatne informacije o događaju možete dobiti od organizatora putem elektronske pošte directinfo@procreditbank.ba ili info@hifaoil.ba.