Naslovnica BiH Vodostaj Drine u porastu, pod vodom poznato izletište kod Goražda: Upaljen meteoalarm

Vodostaj Drine u porastu, pod vodom poznato izletište kod Goražda: Upaljen meteoalarm

Vodostaj rijeke Drine danas je veći za oko 1,8 metara, a voda se izlila na nekoliko lokacija. Pod vodom je popularno izletište u naselju Zupčići.

Vodostaj rijeke Drine jutos u 5 sati na mjernoj jedinici Radalj iznosio je 420 centimetara i u protekla 24 sata porastao je za 183 centimetra.
Iz BIHAMK-a su upozorili da je zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu otežno saobraćanje na većini putnih pravaca u BiH.

Prema podacima Kantonalnog operativng cenra (KOS) trenutni vodostaji ne ugrožavaju ljude i materijalna dobra, ali ukoliko se trend rasta vodostaja nastavi nije isključena mogućnost izlijevanja nekih od vodotokova, što može uzrokovati i poplave.
Iz lokalnih štabova Civilne zaštite Grada Goražde i Općine Foča u FBiH upozorili su stanovništvo, posebno u priobalnom području, na potrebu pojačanog opreza usljed prognoza da je zbog obilnih padavina koje se očekuju u narednim danima moguće izlijevanje rijeke Drine iz korita.

Federalni hidrometeorološki zavod je za regije Foča i Trebinje upalio žuti meteoalarm. Prijepodne se očekuje jak do olujni vetar, udari od 40 do 60 km/h. Popodne vetar slabi.