Naslovnica Globus ZA SVE BUDUĆE TATE U CRNOJ GORI: 10 plaćenih radnih dana i...

ZA SVE BUDUĆE TATE U CRNOJ GORI: 10 plaćenih radnih dana i dva mjeseca odsustva

Očevi u Crnoj Gori ubuduće bi nakon rođenja djeteta, kako je predviđeno izmejnama Zakona o radu te države, imali pravo na 10 plaćenih radnih dana i dva mjeseca roditeljskog odsustva s posla, saopšteno je danas iz crnogorskog Ministarstva rada.

Ove novine imaju za cilj da podstaknu očeve da više koriste pravo na roditeljsko odstustvo nakon rođenja djeteta, prenosi “RTCG”.

“Izmjenama zakona o radu biće propisano plaćeno odsustvo s rada za očeve po rođenju djeteta u trajanju 10 radnih dana, kao i minimalno razdoblje roditeljskog odustva u trajanju od dva mjeseca, koje se neće biti moguće preneti s jednog roditelja na drugog”, navela je Anđela Bašović iz Ministarstva rada.

“RTCG” navodi da će izmjenama Zakona o radu rad od kuće ubuduće biti preciznije definisan i usklađen sa evropskim standardima, a jedna od novina je i to da je poslodavac dužan da zaposlenom obezbijedi opremu i sredstva za rad od kuće.

“Institut rada van prostorije poslodavca je dobrovoljan i zaposleni, ukoliko ne prihvate da poslove ne obavljaju na taj način, neće trpeti štetne posljedice”, objašnjava Anđela Bašović iz Ministarstva rada.

Sve izmjene ovog zakona na javnoj su raspravi do 1. aprila.