Marketing

U Federaciji BiH (FBiH) 13. juna na snagu su stupila nova pravila za pušenje u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, a predstavnici ugostitelja ističu da će primjena ovog pravilnika staviti ključ u bravu malim ugostiteljskim objektima.

Naime, kako je rekao Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, za “Nezavisne novine” ugostiteljima je ostavljeno jako malo vremena da se prilagode strogim pravilima Pravilnika.

“Pravilnik ima dosta nelogičnosti i anomalija. Jedna od preporuka je da oni koji imaju prostor veći od 50 kvadrata moraju odvojiti prostor za pušače od minimalno 12 kvadrata i maksimalno 20 odsto od ukupne površine sa ventilacijom, ali bez ikakve usluge. Zatvorićemo gosta u tor da ispuši cigaru i da se vrati. To je budalaština. Zašto bih ja kao ugostitelj izdvojio prostor da gost ispuši, a da ne potroši. Ne može uzeti ni kafu ni nešto drugo”, kaže Hadžić.

Kako je rekao, preporuke nisu problem za veće hotele i objekte, međutim smatra da su ugroženi mali kafići.

“Ti mali prostori biće prisiljeni da stave ključ u bravu”, ističe Hadžić i dodaje da je ovaj zakon neprimjenjiv.

“Najveća zamjerka je ta što zakon nije donesen jedinstveno na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine”, zaključio je Hadžić.

Naime, pušenje će u potpunosti biti zabranjeno u objektima manjim od 50 metara kvadratnih u kojima se služi hrana i piće. Pravilnikom o zabrani pušenja propisani su uslovi za posebne prostore za pušenje u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, uz definisanje izuzetaka od opšte zabrane pušenja u FBiH.

Prema ovom pravilniku, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim prostorijama moraće se pridržavati strogih propisa.

“Na ulazu u dijelove u kojima je to dozvoljeno moraće da postave jasne oznake da je pušenje dozvoljeno, ali i da je štetno za zdravlje, te da je zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina. U objektima i zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duvana”, navedeno je u Pravilniku.

Vlasnici objekata površine do 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li objekat biti pušačkog ili nepušačkog tipa, a ako dozvole pušenje, prostor će morati biti opremljen sistemom ventilacije i filtracije vazduha, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o potpritisku.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen je period od šest mjeseci za prilagođavanje poslovanja u skladu sa Pravilnikom, a za njegovo kršenje nakon tog perioda pravna lica suočiće se sa kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, ističe da je Republika Srpska možda jedina u Evropi koja nema striktno regulisane pravilnike.

“Na ovaj način se samo mijenjaju navike gostiju, i sigurno je da će se u nekom početnom periodu i smanjiti pazari, dok se gosti ne naviknu”, kazao je Kurtinović i dodao da dugoročno gledano to jako dobra ideja.