Naslovnica Globus Zastava Jugoslavije na Zagreb Prideu izazvala polemike, DP je želi zabraniti, Plenković:...

Zastava Jugoslavije na Zagreb Prideu izazvala polemike, DP je želi zabraniti, Plenković: Nismo razgovarali o tome

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je kritikovao podizanje zastave bivše države na Paradi ponosa u Zagrebu proteklog vikenda, nazivajući to “čudnim i bizarnim”, ali tvrdi da nije razgovarao o zabrani petokrake, što je najavio koalicijski partner HDZ-a Domovinski pokret (DP).
“O tome uopće nismo razgovarali. Mislim da smo već riješili tu temu i trebamo prepustiti povjesničarima da se time pozabave”, rekao je Plenković nakon svečane sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije povodom Dana županije, odgovarajući na najave saborskog zastupnika Domovinskog pokreta, Stipe Mlinarića, o zabrani petokrake.

No, Plenković je ocijenio da je podizanje zastave sa petokrakom na Paradi ponosa u Zagrebu “čudno i bizarno”.

“Imati zastavu Jugoslavije na Paradi ponosa je, prvo, čudno. Mi podržavamo sve manjine, pa i seksualne manjine, nemamo problema s takvim paradama, Hrvatska je slobodna demokratija, ali da se vijori takva zastava i da ispod nje šeću i zastupnici Možemo i SDP-a, pa se nitko od njih čak niti ne ogradi od toga, je vrlo bizarno. U bivšoj državi ovakve parade ne bi bilo ni za milion godina”, rekao je.

Naglasio je da je HDZ snažno protiv toga. “Sloboda izražavanja mišljenja je jedno, ali korištenje simbola koji su povezani s agresijom velikosrpskog Miloševićevog režima JNA na Hrvatsku, to je neprihvatljivo”, poručio je Plenković.

Govoreći o odnosima s koalicijskim partnerom, Plenković je istaknuo da su trenutno u fokusu EU izbori. Na pitanje o kritikama HDZ-ove ministrice kulture i medija, Nine Obuljen Koržinek, od strane saborskog zastupnika Domovinskog pokreta, Ivice Kukavice, Plenković je rekao da nije pratio te izjave.

“Jedino što znam je da je gospodin Pejaković dao ostavku zbog grešaka na web stranici spomen-područja Jasenovac za koje se osjećao odgovornim. Naš stav prema Jasenovcu i žrtvama ustaškog režima je vrlo jasan”, rekao je Plenković.