Naslovnica Globus Zbog droge čiji je sastojak ljudska kost zavisnici iskopavaju kosture iz grobova

Zbog droge čiji je sastojak ljudska kost zavisnici iskopavaju kosture iz grobova

Obezbjeđenje je pooštreno na grobljima kako bi se spriječili zavisnici da iskopaju kosture iz grobova

Predsjednik Sijera Leonea proglasio je vanredno stanje zbog sve veće zloupotrebe droga, piše BBC.

Kuš, psihoaktivna mješavina supstanci koje izazivaju zavisnost, već godinama preovladava u zemlji. Predsjednik Džulijus Mada Bio nazvao je drogu “zamkom smrti” i rekao da predstavlja “egzistencijalnu krizu”.

Jedan od mnogih sastojaka droge su ljudske kosti – obezbjeđenje je pooštreno na grobljima kako bi se spriječili zavisnici da iskopaju kosture iz grobova. Grupe uglavnom mladića koji sjede na ćoškovima ulica sa udovima natečenim od zlouoptrebe kuša uobičajen je prizor u Sijera Leoneu.

Groblja traže policijsko obezbjeđenje
Sa zavojem oko skočnog zgloba, jedan zavisnik koji se oporavlja rekao je za BBC da ga droga čvrsto drži. Nema zvaničnog broja smrtnih slučajeva, ali je jedan doktor rekao za BBC da je “proteklih mjeseci” stotine mladića umrlo od otkazivanja organa u prijestonici Fritaunu, zbog korišćenja kuša.

Advertisement0 seconds of 0 secondsVolume 0%

Psihoaktivna supstanca takođe utiče na mentalno zdravlje – Psihijatrijska bolnica u Sijera Leoneu, jedina institucija te vrste u zemlji, kaže da je između 2020. i 2023. godine broj pacijenata povezanih sa kušom porastao za skoro 4.000 posto i dostigao 1.865.

Nagli porast upotrebe kuša doveo je do toga da glavna groblja u Fritaunu traže policijsko obezbjeđenje da bi se zaštitili od mladića koji iskopavaju skelete – mljevena ljudska kost je jedan od mnogih sastojaka koji se koriste za pravljenje kuša, iako nije jasno zašto, navodi BBC.

– Naša zemlja je trenutno suočena sa egzistencijalnom prijetnjom zbog razornog uticaja zloupotrebe droga i supstanci, posebno razorne sintetičke droge kuš – rekao je predsjednik Bio u obraćanju.

On je dodao da je među korisnicima kuša “eskalirao broj smrtnih slučajeva”.

Obučeni profesionalci
Predsjednik je takođe ovlastio zvaničnike da uspostave Nacionalnu radnu grupu za zloupotrebu droga i supstanci, koja će se prvenstveno fokusirati na “borbu protiv kuš krize”.

On je rekao da će centri biti uspostavljeni u svakom okrugu i da će “adekvatno osoblje sa obučenim profesionalcima pružati njegu i podršku osobama sa zavisnošću od droge”.

Trenutno, Fritaun je dom jedinog funkcionalnog centra za rehabilitaciju od droga u zemlji. Objekat sa 100 kreveta je postavljen u centru za obuku vojske ranije ove godine. Stručnjaci su ga opisali kao “više centar za zadržavanje nego rehabilitaciju” zbog nedostatka adekvatnih objekata.

Osim što se bavi liječenjem, predsjednik je rekao da bi agencije za sprovođenje zakona trebalo da “razbiju lanac snabdijevanja drogom kroz istrage, hapšenja i krivično gonjenje”.

Zamjenik gradonačelnika Fritauna Kveku Lisk rekao je za BBC da je njegova kancelarija zatražila obezbjeđenje od policije kako bi se uhvatila u koštac sa onima koji kopaju grobove, navodi BBC.

Rastuća epidemija
Trenutno je policije noću angažovana na groblju Kisi Roud, velikom neograđenom mjestu u istočnom predgrađu. Administraciju predsjednika Bioa kritikovali su ljudi koji kažu da joj nedostaje strategija i želja da se odgovori na zloupotrebu kuša.

– Toliki je vakuum koji ostavlja nedostatak adekvatnog odgovora da su zajednice često morale da uzmu zakon u svoje ruke i na krizu su reagovale ponekad na nepovezan i grub način – rekao je jedan strani diplomata u Sijera Leoneu.

Ovakvo osjećanje odjekuje u pozivima sa nekih lokalnih radio emisija i na društvenim mrežama.

Dr Abdul Džaloh, šef Psihijatrijske bolnice u Sijera Leoneu, rekao je da je izjava Bioa o hitnoj pomoći “pravi korak” i da će biti “ključna u rješavanju problema upotrebe droga”.

– To označava prioritete resurse, pažnju i intervenciju u borbi protiv ove rastuće epidemije – rekao je on.

Oko 63 posto sadašnjih pacijenata u bolnici primljeno je sa problemima vezanim za kuš.

Mari, majka koja je izgubila svog 21-godišnjeg sina zbog kuša, rekla je: “Vlasti moraju mnogo da urade osim sinoćnjeg obraćanja predsjednika da bi se suzbila ova pošast”.