Naslovnica Globus Zbog Pupovca moguć raspad vladajuće koalicije u Hrvatskoj

Zbog Pupovca moguć raspad vladajuće koalicije u Hrvatskoj

Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili neko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine, rekao je Igor Peternel
Premijer Andrej Plenković ipak se nije odrekao Milorada Pupovca i SDSS-a i smatra ih dijelom parlamentarne većine, zbog čega je danas izbila prva ozbiljna kriza u koalicionim odnosima HDZ-a i Domovinskog pokreta, javlja Novi list.

HDZ, naime, želi da Pupovac bude predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i to u kvoti većine u Saboru.

Vodstvo DP-a odbija i pomisao o tome, budući da je izbacivanje SDSS-a iz vladajuće koalicije praktično jedini uspjeh koji je Domovinski pokret postigao u pregovorima s Plenkovićem.

Zato su najviši zvaničnici DP-a zaprijetli HDZ-u čak raskidom koalicije ukoliko Plenković ne odustane od toga da baš Pupovca postavi za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je on bio i u prošlom sazivu.

Do dogovora mora doći veoma brzo, jer je za sutra rano ujutru sazvana sjednica Odbora za izbor imenovanja, koja u dnevnom redu ima predloge imenovanja predsjednika i potpredsjednika niza odbora, pa tako i onog koji je HDZ namjenio Pupovcu.

“Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili neko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine. Protivno bi to bilo našem koalicionom sporazumu s HDZ-om. Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svako od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i moraće HDZ da ponudi drugo rješenje”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel.