Naslovnica Biznis Zbog rizika od recesije cijena nafte na svjetskom tržištu i dalje pada

Zbog rizika od recesije cijena nafte na svjetskom tržištu i dalje pada

Tokom prošle sedmice na svjetskom tržištu bilježi se pad cijena nafte za 1,5 posto.

To se dešava jer se veliki svjetski trgovci plaše usporavanja najvećih svjetskih privreda, što znači i manje potrošnje i manju potražnju za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1,5 posto, na 96,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,45 posto, odnosno na 90,77 dolara.

Stručnjaci ocjenjuju da je američka privreda u tehničkoj recesiji, dok recesija prijeti i Evropi zbog neizvjesne sezone s energentima poslije uvođenja sankcija Rusiji.

Tri velike ekonomije, američka, evropska i kineska pokazuju znakove usporavanja, što znači slabiju potražnju za naftom. Također, pretpostavlja se da na slabiju potražnju nafte utječe i snažniji dolar jer automatski znači da je i nafta skuplja za one koji je kupuju u drugim valutama.

Evropa traži alternativu ruskoj nafti pa su neke zemlje već počele s kupovinom američkih zaliha. Podsjetimo, Evropska unija je Rusiji uvela sankcije i zabranila kupovinu ruske nafte, a novi paket sankcija stupa na snagu 5. septembra.

Pretpostavke su da će zemlje Evropske unije trebati nadomjestiti čak 1,2 miliona barela dnevno ruske nafte iz nekih drugih izvora.