Naslovnica Globus Zbog slabljenja sistema struja u Atlantskom okeanu moguće su velike promjene vremena

Zbog slabljenja sistema struja u Atlantskom okeanu moguće su velike promjene vremena

Sistem struja u Atlantskom okeanu koje su glavna pogonska snaga klime na sjevernoj hemisferi mogao bi da oslabi do te mjere da bi uskoro moglo doći do velikih promjena u vremenskim uslovima, rezultati su naučnog istraživanja.

Atlantsko meridijanska obrtna cirkulacija /AMOC/ je veliki sistem okeanskih struja koja prenosi toplo vrijeme iz tropa ka sjeveru u sjeverni Atlantik.

Pošto se atmosfera zagrijeva usljed povećanih emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, površina okeana je sve toplija. Potencijalni raspad sistema mogao bi da ima katastrofalne posljedice po svjetski sistem vremenskih uslova.

Klimatski modeli pokazuju da je AMOC na svom najnižem nivou u proteklih više od 1.000 godina, ali još nije poznato da li slabi zbog promjene u obrtu ili usljed gubitka stabilnosti. Rezultati istraživanja objavljenog u žurnalu “Klimatske promjene priorode” ukazuju na to da je ta razlika od ključne važnosti.

“Gubitak dinamične stabilnosti značilo bi da je AMOC blizu kritične tačke nakon koje će se desiti značajne i nepovratne promjene”, rekao je jedan od autora istraživanja Niklas Boers sa Instituta za istraživanje klimatskog uticaja u Potsdamu.

U slučaju raspada AMOC, to bi pojačalo hlađenje sjeverne hemisfere, rast nivoa Atlantika, smanjenje padavina iznad Evrope i sjeverne Amerike, te izmjene u sezoni monsuna u Južnoj Americi i Africi.