Naslovnica BiH ZBOGOM BIH, ODOH U SLOVENIJU: ZA POSAO DOVOLJNA SREDNJA ŠKOLA

ZBOGOM BIH, ODOH U SLOVENIJU: ZA POSAO DOVOLJNA SREDNJA ŠKOLA

Odlazak radnika iz Bosne i Hercegovine u zemlje poput Njemačke i Slovenije putem Agencije za rad i zapošljavanje bio je značajan tokom proteklih godina. Ovaj trend predstavlja odgovor na ekonomske i socijalne izazove s kojima se suočavaju građani ove zemlje.

Vozači različitih kategorija, varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi i građevinski radnici bili su među najtraženijim profila.

Razlozi za odlazak radnika iz BiH uglavnom se mogu pripisati nedostatku dugoročne perspektive u državi, uključujući političku nestabilnost, neuređeni zdravstveni i obrazovni sistemi, kao i niska primanja. Nedostatak poboljšanja u tim oblastima u proteklim decenijama doprinio je odlasku radne snage iz zemlje.

Da bi se smanjio odlazak radnika, potrebno je usvojiti ozbiljan set mjera koji bi adresirao korijenske uzroke problema.

To uključuje povećanje primanja radnika, unapređenje radnih uslova i stvaranje dugoročnih perspektiva za zapošljavanje i razvoj karijere. Država također treba preuzeti odgovornost i aktivno učestvovati u rješavanju ovog pitanja kroz smanjenje poreza i doprinosa, te investiranje u obrazovanje, zdravstvo i ekonomski razvoj.

Tehnološki razvoj i automatizacija proizvodnih procesa mogu također pružiti mogućnosti za stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta i većih primanja, što bi moglo doprinijeti smanjenju odlaska radne snage iz zemlje.

Zadržavanje radne snage u Bosni i Hercegovini zahtijeva koordinirane napore svih relevantnih aktera, uključujući vladu, poslodavce i sindikate, kako bi se stvorili uslovi za održiv ekonomski razvoj i prosperitet.