Naslovnica BiH Zdravstveni radnici blokirali magistralnu cestu M-17, traže svoje zarađene plaće

Zdravstveni radnici blokirali magistralnu cestu M-17, traže svoje zarađene plaće

Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic su blokirali magistralnu cestu M-17 u mjestu Drecelj tražeći plate koje im nisu isplaćene od jula, jer je Porezna uprava FBiH tim zdravstvenim ustanovama blokirala račune zbog neizmirenih dugovanja.
Predsjednik Osnovne organizacije nezavisnog strukovnog sindikata Opće bolnice Konjic Irfan Jazvin ističe da je odluku o blokadi ove važne saobraćajnice u periodu od 12 do 14 sati jednoglasno donio Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic.

“Tokom blokade propuštat ćemo samo vozila Hitne medicinske pomoći i automobile pod pratnjom”, kazao je Jazvin.
Podsjeća da su upozoravali na moguće sindikalne korake te zbog ignorisanja nadležnih 26. novembra stupili u generalni štrajk i najavili radikalnije poteze u borbi za svoje zarađene plaće. Od tada, kako kaže, jedini potez koji je napravljen vezano za njihov problem je taj da je Federalna ministrica financija BiH Jelka Milićević odbila uvažiti njihovu žalbu.

“Očekujemo reakciju Vlade Federacije BiH, a ako se odgovorni i dalje nastave oglušavati na naš zahtjev da se deblokira računa ove dvije zdravstvene ustanove, mi ćemo nastaviti sa blokadama magistrale sve dok nam se plaće ne isplate”, poručio je Jazvin.
U znak solidarnosti sa zdravstvenim radnicima u Konjicu su stigle i njihove kolege iz Mostara, kako bi ih podržali u ovoj borbi.

Predsjednik sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković, koji je i predstavnik najveće zdravstvene ustanove u HNK KB “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, kaže kako je 320 zdravstvenih radnika u Konjicu bilo prisiljeno izaći na magistralu i blokirati žilu kucavicu BiH, jer im drugi izbor nije ostavljen.

Ističe da je uz svu solidarnost zdravstvenih radnika teško gledati prizor na magistrali u Konjicu.

“Bilo je teško zamisliti da će nakon potpisivanja kolektivnog ugovora i višemjesečne borbe za naša prava doći trenutak kada pojedine zdravstvene ustanove neće moći, ne samo implementirati kolektivni ugovor nego ni isplatiti plaće radnicima. Došli smo do tog momenta i zajedno s njima želimo ukazati na veliki problem. Nećemo odustati s blokadama ove saobraćajnice sve dok im Porezna uprava ne odblokira račun kao bi ljudima dobili svoje zarađene plaće”, poručio je Vuković s blokade magistrale u Konjicu.