Naslovnica Top vijesti Zenica: SDA podnijela krivičnu prijavu protiv osobe koja je Kasumoviću nudila da...

Zenica: SDA podnijela krivičnu prijavu protiv osobe koja je Kasumoviću nudila da podnese ostavku

30.10.2019., Zenica, Bosna i Hercegovina - Europska odbojkaska federacije (CEV) dodijelila je Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj zajednicku organizaciju Europskog odbojkaskog prvenstva za juniorke (U19) u ljeto 2020. godine. Delegacije Hrvatskog odbojkaskog saveza, saveza BiH i Grada Zenice odrzale su konferenciju za medije kako bi najavili ovo prventsvo. Grad domacin u Hrvatskoj je Osijek. Fuad Kasumovic, gradonacelnik Zenice Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Vijeću grada Zenica podnio je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe za koju gradonačelnik Fuad Kasumović tvrdi da mu je u pritvorskoj jedinici predložila da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika Zenice, a da zauzvrat dobije “mjesto u Sarajevu koje hoće” i da bude “pušten i oslobođen”.

Nepoznata osoba je prijavljena za krivična djela iz Krivičnog zakona Federacije BiH ‘Udruživanje radi činjenja krivičnih djela’ i ‘Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem’, navodi se u saopćenju SDA Zenica.

Kako se dodaje, kao dokaz je priložen video klip Kasumovićevog obraćanja na sjednici Vijeća grada Zenica održanoj 4. januara, kada je opisao navodni događaj iz pritvorske jedinice gdje se nalazio tokom istrage za teški kriminal u JP “Zenicatrans-prevoz putnika” Zenica.

Iz SDA kažu kako očekuju da nadležno tužilaštvo ispita vjerodostojnost navedene izjave i utvrdi identitet navedene osobe.

“Sve upućuje na osnovanu sumnju da Kasumović poznaje tu osobu, koju je identificirao kao policajca koji nije bio na dužnosti, tako da će imati priliku da svoja saznanja podijeli sa istražnim organima”, saopćeno je iz SDA Zenica.