Naslovnica Top vijesti Zijad Bećirović otišao korak dalje u teorijama zavjere: Stranci traže da se...

Zijad Bećirović otišao korak dalje u teorijama zavjere: Stranci traže da se hapsi Novalić da izbace SDA iz vlasti

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane Zijad Bećirović postao je najnoviji megafon preko kojeg SDA širi teorije zavjere.

Naime, Bećirović je i ranije bio sklon tome sa širi SDA-ovu propagandu, no najnovije izjave govore da to više nije slučajnost.

Zijad Bećirović gostovao je na tekeviziji Hayat gdje je komentirao i proces formiranja vlasti.

On je ustvrdio da “izbirni gubitnici žele formirati vlast, ali da je to nemoguće.

Zijad Bećirović tvrdi da su stranci smislili pakleni plan
Zbog toga su, tvrdi on, stranci smislili pakleni plan. On podrazumjeva – hapšenje Fadila Novalića.

Evo kako on to objašnjava.

“Postoji jedino rješne kako se može formirati vlast, a to je da se uhapsi Fadil Novalić kao premijer i da Vlada bude bez premijera i da se na taj način formira vlast. Na tome rade strane ambasade. Jedan ambasdor je nedavno otišao u Tužilaštvo i tražio hapšenje Novalića da bi se otklonila prepreka da se formira vlast. Odvija se obavještajna operacija ‘Kula’, a u fokusu je Federalna vlada, federalni premijer.
Cilj je da se sruši ekonomski sistem Federacije i vidimo po izjavama i učesnicima da sve ide u tom smjeru. Mislim da većina stranih ambasada radi protiv Bosne i Hercegovine. Globalna politika nam nije naklonjena. Jedna od grešaka naše politike je naslonjenost samo na jednu stranu. Nemamo više monopolarni svijet, sada je policentričan i vi se tome morate prilagođavati. Tu grešku Kosovo pravi kao i BiH, jer se oslanja samo na jednu stranu”, pojasnio je Bećirović.

Priča koja se uklapa u teoriju zajvere Bakira Izetbegovića
Ova njegova priča uklapa se i u teoriju zavjere Bakira Izetbegovića po kojoj se cijeli zapadni svijet urotio protiv njega poštenjačine i zaštitnika Bošnjaka te SDA, jedine organizacije koja štiti Bošnjake.

Usput, možda Bećirović ispipava teren i prolaznost ove teorije kao opravdanja ukoliko Novalića osude zbog kriminalne nabavke respiratora iz Kine. Zbog koje mu se, između ostalog, i sudi.

Inače, Bećirovićev “institut” izbacio je analizu odmah po hapšenju Novalića u aferi Respiratori. U toj analizi Bećirović je ustvrdio kako je to izmišljena afera, stvorena da destabilizira Federaciju BiH.