Naslovnica Top vijesti Zna se ko će “hajrovati” od peoplemetara: SNSD-ova direktorica ljudima maže oči,...

Zna se ko će “hajrovati” od peoplemetara: SNSD-ova direktorica ljudima maže oči, a posljedice su sve veće

Vrijeme ističe, a još nema kompanije koja će mjeriti gledanost TV kuća. U međuvremenu, otkrivaju se namjere poteza SNSD-ove direktorice

Ko definira uređaje i tendere državnog Instituta za mjeriteljstvo, taj kontrolira gledanost TV kuća. Ko kontrolira mjerenje gledanosti TV kuća, taj kontrolira dotok novca oglašivača. Ko kontrolira novac i medije, spreman je za lokalne izbore. Sve to trenutno u svojim rukama ima SNSD, preko svoje članice Milice Ristović Krstić, direktorice Instituta za metrologiju BiH.

Jedan od prvih poteza direktorice bila je izmjena pravilnika Instituta kojom je firmi Audience Measurement, koja je do sada mjerila gledanost, posao onemogućen.

NIJE ŠIJA, NEGO VRAT
Iz te firme za Oslobođenje kažu: “Kratkoročno rješenje jeste da se pravilnik stavi ad acta što prije kako bi AM mogao nastaviti raditi, samim tim i naši klijenti mogli poslovati i na kraju krajeva najbitnije je sačuvati radna mjesta. Institut nikada od nas nije zatražio peoplemeter kako bi izvršio nadzor nad istim u upotrebi”.

Branislav Borenović, predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tvrdi da se radi o ozbiljnoj zloupotrebi i davanju poslova potencionalno povlaštenim preduzećima koja imaju monopol.

“Radi se o pritisku na slobodne medije kroz stopiranje novca iz marketinga”, naveo je Borenović.