Naslovnica Top vijesti Aljkavo Tužilaštvo KS i pritisak javnosti: Kako prekršajni nalog izraste u krivično...

Aljkavo Tužilaštvo KS i pritisak javnosti: Kako prekršajni nalog izraste u krivično djelo za 24 sata

Bio je potreban pritisak medija, javnosti i svjedočenje majke 14-godišnjaka da bi Tužilaštvo Kantona Sarajevo ocijenilo da prolazak automobilom kroz crveno, udaranje pješaka i bježanje s mjesta nesreće nije samo prekršaj već potencijalno krivično djelo.
Tinejdžer kojeg je u subotu navečer kod tramvajske stanice “Socijalno” u Sarajevu pokosio državljanin Albanije, a zatim pobjegao s mjesta nesreće koju je prouzrokovao, je na svu sreću preživio, prošavši s brojnim hematomima i nagnječenjima.
Dežurni tužitelj Tužilaštva KS je u petak navečer ocijenio da je to ipak samo prekršaj, a vozaču koji je pronađen sat nakon nesreće je uručen prekršajni nalog s novčanom kaznom.

Pritiskom javnosti i medija te svjedočenjem majke 14-godišnjaka za Klix.ba, čini se da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo naglo “progledalo” istog dana, pa je tužitelj donio novu odluku i izdao nalog sarajevskoj policiji da ponovo pronađe Albanca inicijala S. L. i uhapsi ga zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo – neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Ono što je nejasno i upitno glasi – zašto tužitelj Tužilaštva KS to nije učinio istu noć, s obzirom da su bile poznate sve činjenice – da je vozač prošao kroz crveno, udario pješaka na pješačkom prijelazu i pobjegao s mjesta nesreće. Jer da nije bilo poznato, ne bi ni izdao nalog da vozač bude sankcionisan prekršajno po članovima 51 i 158. Zakona o osnovima sigurnosti saobraćaja.

Nakon hapšenja, Albanac je predat u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode Uprave policije MUP-a KS, a kako je saopćeno, policijski službenici pod nadzorom Tužilaštva KS nastavljaju rad na ovom predmetu.

Ovo nije prvi slučaj da se udaranje pješaka i bježanje sa mjesta nesreće prvo okvalifikuje kao prekršaj od strane Tužilaštva KS. Nakon što policija odradi svoj dio posla odnosno identifikuje i pronađe počinitelja, aljkav rad tužitelja često dovodi do toga da nesavjesni i bahati vozači prolaze samo s novčanom kaznom i budu pušteni na slobodu bez ikakve krivične odgovornosti za svoja nedjela.

Odavno mnogi upozoravaju da su tužilaštva i sudovi zapravo najveći krivci zašto ulicama i dalje slobodno šetaju i voze osobe koje bi trebale izdržavati zatvorske kazne. Ovakvi amaterski potezi i loša komunikacija, htjeli to nadležni priznati ili ne, samo dovode građane u sumnju da se određene osobe štite, slučajevi prikrivaju ili rade na način, narodski rečeno, “samo da ispadne iz ruku”.

Ne treba zaboraviti ni nedavni slučaj ubistva u Sarajevu kada je stradao 19-godišnji Faris Pendek. Tada je šutnja iz policije, po naredbi tužitelja Tužilaštva KS, dodatno uznemirila građane i proizvela širenje neprovjerenih informacija.