Naslovnica Globus BH GRAĐANI I PROBLEMI U TURSKOJ: KUPOVALI SKUPE NEKRETNINE, A ONDA IH...

BH GRAĐANI I PROBLEMI U TURSKOJ: KUPOVALI SKUPE NEKRETNINE, A ONDA IH DOČEKAO HLADAN TUŠ

Građani Bosne i Hercegovine, koji su putem kupovine nekretnina stekli privremeni boravak u Turskoj, suočavaju se s velikim razočaranjem nakon što su izgubili taj status.

Mnogi su privremeni boravak dobivali na godinu ili dvije, a neki su čak ostvarili i državljanstvo, no sada su procedure za obnovu ili sticanje boravka postale mnogo složenije.

Ranije su bh. državljani mogli kupiti nekretninu i dobiti privremeni boravak ako ona vrijedi najmanje 75.000 eura. Zatim je taj prag podignut na 150.000 eura, a potom na 200.000 eura. Trenutno je taj iznos oko 250.000 eura.

Međutim, čak i oni koji su već posjedovali nekretnine i prethodno dobili boravak nisu pošteđeni problema, jer su neke općine sada ograničile broj stranaca s boravkom, bez obzira na vrijednost nekretnine.

Kupovina nekretnine koja je ranije bila dovoljna za dobivanje privremenog boravka sada možda nije dovoljna zbog novih pravila, što je uzrokovalo gubitak statusa za neke bh. građane.

Osim toga, nova pravila uključuju praćenje ulazaka i izlazaka iz Turske, kako bi se otkrilo ko se ponaša kao turist i koristi samo privremeni boravak. Svako kršenje propisa može rezultirati kaznom i zabranom ulaska u zemlju.

Nadležni sada rigorozno provjeravaju identifikacione kartice koje nositelji privremenog boravka trebaju imati kod sebe. Ako su kartice istekle ili ih osoba nema, ona može biti odmah deportovana.

Oni koji su stekli državljanstvo manje su pogođeni promjenama, ali potencijalni podnosioci zahtjeva za državljanstvo suočavaju se s većim rizikom odbijanja.