Naslovnica BiH Dvije i po decenije nakon Dejtona, BiH i dalje u problemima

Dvije i po decenije nakon Dejtona, BiH i dalje u problemima

23. godine je od stavljanja potpis na Dejtonski sporazum- sporazum kojim je dogovoreno okončanje rata u BiH. Skoro dvije i po decenije nakon Dejtona, BiH se suočava s brojnim problemima, mnogo je posla kako bi zemlja postala funkcionalna, saglasni su svi. No, rezultati potpisanog sporazuma redovno podijele mišljenja.

Demokratsko društvo nije dobilo svoju šansu smatra učesnik dejtonskih pregovora Miro Lazović.

“Da li je taj sporazum najbolji, nije. Da li taj sporazum otvara perspektive kao demokratskoj državi, ne otvara, 1995. godine bilo je važno zaustaviti rat, a onda političkim sredstvima pokušati realizirati kocept integracije države i društva”, istakao je Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine BiH.

Nekadašnji član Predsjedništva Mirko Pejanović kaže da problem današnje BiH nije u etnički baziranom političkom pluralizmu.

“Nije problem što on postoji, problem je što on u ishodu, tamo gdje se odlučuje u parlamentima ne može da uspostavi konsenzus o glavnim pitanjima razvoja. Stalno su neki konflikti, stalno su neke blokade”, kazao je Mirko Pejanović, alademik.

Predsjednica entiteta RS-a Željka Cvijanović kaže kako je jedna od poteškoća za Bosnu i Hercegovinu nepovjerenje.

“Što se tiče odnosa unutar BiH ja mogu samo sa žaljenjem da konstatujem da nepovjerenje nije postalo nimalo manje u odnosu na neki raniji period. Čak posljednja dešavanja ukazuju na to da je to nepovjerenje postalo još i veće”, naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Građani, kako stari tako i mladi, smatraju da je njihova budućnost daleko od Bosne i Hercegovine.

Anketa:

“Na Dejton gledam kao na luđačku košulju. Od onda ne mrdamo nigdje. Ja Boga molim da odem odavde, dovde mi je ovog u Bosni I Hercegovini. Ovdje nema života”.

“Dejton je učinio nešto dobro da se narod smiri. Zavisi od naroda hoće li oni da idu naprijed ili hoće da stoje u istom mjestu. To zavisi od njih”.

“Bosna I Hercegovina je danas bolja. Bolja u smilu toga ako uporedimo Dejton da je zaustavio rat, danas je stanje znatno drugačije onoliko koliko ko uspije da se snađe, jednostavno mislim da je bolje”.

“Nemamo nikakvu priliku mi mladi da radimo, nemamo nikakvu priliku za uspjeh, zato mi mladi I bježimo u inostranstvo da radimo da zaradimo za sebe, da stvorimo nešto”.

Da li će i kada sa Bosne i Hercegovine biti skinuta, kako se ponekad kaže, “dejtonska luđačka košulja”, zavisit će o volje i građana i političara, a do tada ostaje mnogo posla za uraditi kako bi se stanje promijenilo.

(N1)