Naslovnica Globus Globalni Baku Forum: Popravljanje razbijenog svijeta

Globalni Baku Forum: Popravljanje razbijenog svijeta

U organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjami pod pokroviteljstvom predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, u palači Gulustan u Bakuu započeo je 11. Globalni forum na temu ” Popravljanje razbijenog svijeta”. Događaj je otvorio predsjednik Azerbejdžana.

Međunarodni centar Nizami Ganjavi postao je vodeća međunarodna platforma za suočavanje s blobalnim izazovima i podizanje svijesti unutar globalne zajednice. Samim time interes za događanja koja organizuje Centar iz godine u godinu raste.

Forum koji će trajati do 16. marta sadržavat će globalne rasprave o rezultatima COP 28 i pripremama za COP29.

Također će se raspravljati o izazovima koji prijete svjetskom poretku, uključujući sigurnosna pitanja, izglede za osiguranje mira i izgradnju stabilnosti u svijetu. Osim toga, forum će se baviti sukobima koji potresaju svijet i velikim prijetnjama, uključujući izazove povezane s klimom, hranom, nuklearnom sigurnošću. Istovremeno Forum će se fokusirati na uloge vojnih i gospodarskih saveza u globalnom upravljanju, regionalne perspektive, odnose s Evropskom unijom i njezinim susjedima, politiku za mlade, načine povećanja otpornosti na globalne izazove, nejednakost, nedostatak prirodnih resursa, migracije, umjetna inteligencija, dronovi.

Ove godine na Forumu je skoro 400 učesnika iz cijelog svijeta.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović učesnica je panela Rat i mir. Osim Cvijanović, na Forumu je i Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, a moderator panela koji govori o budućnosti je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.